Pedro Castillo: učitelj in sindikalist prevzema vodenje Peruja

Svet 20. Jul 202111:03 0 komentarjev
Pedro Castillo
Sebastian Castaneda/REUTERS

V Peruju so potrdili rezultate drugega kroga predsedniških volitev. Vodenje države bo 28. julija prevzel kandidat z levega političnega pola Pedro Castillo. Političarki Keiko Fujimori se je predsedniška funkcija že tretjič za las izmuznila.

Perujski nacionalni volilni svet je približno poldrugi mesec po drugem krogu predsedniških volitev razglasil zmagovalca volitev. Potrdil je, da bo funkcijo predsednika Peruja 28. julija prevzel Pedro Castillo iz leve stranke Svobodni Peru.

V drugem krogu predsedniških volitev v Peruju sta se 6. junija pomerila Pedro Castillo, učitelj in sindikalist, ter predsednica konservativne stranke Ljudska sila (PP) Keiko Fujimori. Izid drugega kroga je bil tesen – Castillo je zbral 50,125 odstotkov glasov, Fujimori pa 49,875. Fujimori se je na izid pritožila, želela je spodbijati verodostojnost glasov (sklicevala se je na poneverbe), a pristojni volilni organ ni ugodil njenim pritožbam.

Keiko Fujimori je sklicujoč se na svojo obvezo do spoštovanja zakonov in ustave priznala poraz, čeprav so ji, kot je vztrajala, “ukradli na tisoče glasov”. Svoje podpornike je pozvala k protestom: “Imamo pravico do mobilizacije na miren način in v skladu z zakonodajo,” je povedala političarka, ki se sooča z očitki o koruptivnem ravnanju.

Pedro Castillo
Sebastian Castaneda/REUTERS

Da so predsedniške volitve v Peruju potekale brez nepravilnosti, so sporočili tudi iz Organizacije ameriških držav (OAS), Evropske unije in Velike Britanije. Spomnimo, OAS, ki ji južnoameriška levica nemalokrat očita pristranskost, je leta 2019 po volitvah v Boliviji sporočila, da je bila volilna zmaga levičarskega predsednika Eva Moralesa nepoštena. Medtem ko je po volitvah Bolivija vstopila v obdobje protestov Moralesovih podpornikov in nasprotnikov, ostaja vprašanje, v kolikšnem številu se bodo po razglasitvi zmagovalca v Peruju mobilizirali podporniki Keiko Fujimori.

Pedro Castillo je po poklicu učitelj, učitelji pa na perujskem podeželju uživajo ugled, piše BBC Mundo. Simbol njegove kampanje je bil svinčnik, med kampanjo pa se je predstavljal kot oseba, ki je oddaljena od etabliranih političnih elit. Prihaja iz regije Cajamarca na severu Peruja, ki jo pesti revščina, čeprav je bogata z minerali. “Nič več revnih v bogati državi”, slogan Castillove kampanje, je tako povezan s kontekstom njegove domače regije.

Za razliko od Fujimori, ki se je na letošnjih volitvah za predsedniško funkcijo neuspešno potegovala tretjič, je 51-letni Castillo po razglasitvi zmage pozval k narodni enotnosti. Kot je menil, mora Peru stremeti k temu, da bo “pravična” in “suverena” država.

Peru v politični in zdravstveni krizi

Med prvimi je Castillu za zmago čestital konservativni kolumbijski predsednik Iván Duque, generalni sekretar OAS Luis Almagro pa je napovedal okrepitev vezi med mednarodno organizacijo, ki jo vodi, in Perujem, piše BBC Mundo. Castillu so za zmago med drugim že čestitali tudi iz veleposlaništva ZDA v Limi.

Keiko Fujimori
Sebastian Castaneda/REUTERS

Castillo, ki si želi okrepiti vlogo države v perujskem gospodarstvu (v ospredju njegovih načrtov je rudarski sektor, ki ga obvladujejo zasebna (multinacionalna) podjetja), je zbral glasove prebivalcev podeželja, medtem pa je gospodarski sektor podprl Keiko Fujimori, kandidatko etablirane politične elite.

Kot navaja BBC Mundo, je pred Castillom zahtevna naloga – predsedniške volitve so polarizirale družbo še bolj od predhodnih, Peru, ki letos obeležuje dvesto let državnega obstoja, pa je pandemija pogreznila tudi v hudo zdravstveno krizo. V Peruju je umrlo skoraj 200.000 oseb s covidom-19, kar je največ na svetu glede na število prebivalcev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!