Prebivalci Peruja izbirali med neoliberalizmom in socializmom

Svet 07. Jun 202114:49 > 10. Jun 2021 14:12 0 komentarjev
Peru
Liz Tasa/REUTERS

V Peruju sta se na včerajšnjih volitvah za predsedniški položaj potegovala etablirana političarka desnice Keiko Fujimori in sindikalist Pedro Castillo. Castilla so podprli tudi volilci, ki nasprotujejo v Peruju vplivni družini Fujimori.

Perujci so v nedeljo izbirali novega predsednika države. V drugem krogu predsedniških volitev so glas oddali ali za predstavnico perujskih političnih elit, konservativno političarko Keiko Fujimori (Ljudska sila – FP), ali novinca na perujskem političnem parketu, sindikalista Pedra Castilla (Svobodni Peru).

Perujski volilci niso izbirali le med novim (Castillo) in starim (Keiko Fujimori je hčerka perujskega avtoritarnega voditelja Alberta Fujimorija, ki je bil na oblasti med letoma 1990 in 2000, trenutno pa je zaprt zaradi koruptivnega ravnanja in hudih kršitev človekovih pravic), temveč tudi med diametralno nasprotnima ideologijama. Keiko Fujimori je ekonomska liberalka, Castillu pa je blizu socializem. Kdo bo zbral več glasov, je bilo pred volitvami nemogoče napovedati, po 94 odstotkih preštetih glasov pa ima majhno prednost Castillo.

Velike razlike med Limo in podeželjem

“Peru je velika država, je 20. največja na svetu, obsega območje, veliko kot Francija, Španija in Portugalska. Med večjimi mesti in podeželjem je veliko razlik,” je za N1 povedal profesor političnih ved na Katoliški univerzi Santa María de Arequipa Anthony Medina Rivas Plata.

Pedro Castillo
Alessandro Cinque/REUTERS

“Pedro Castillo prihaja s podeželja, kjer je več revščine kot v mestih. Je osnovnošolski učitelj, je preprost, iskren, ima dobre namene, a v politiki, ki se dogaja v Limi, še ni sodeloval,” je Castilla opisal sogovornik. Castillo je znan sindikalist in eden od voditeljev obsežne stavke učiteljev leta 2017. Prav tako ga zaznamujejo konservativnejša stališčih s področja odnosov med spoloma. Med drugim ne podpira uzakonjenja pravice do izbire za splav.

Peru, Lima
N1

Za 51-letnega Castilla, ki je v prvem krogu predsedniških volitev 11. aprila zbral največ glasov volilcev, so glasovali ljudje onkraj Lime. Epidemija je pod velik pritisk postavila perujsko zdravstvo (v državi so imeli največ smrti bolnikov s covidom-19 na število prebivalcev), prebivalci so nezadovoljni s šolskim sistemom, Castillo pa je v nasprotju s protikandidatko obljubljal spremembe. Napovedal je, da bo zagrizel v projekt pisanja nove ustave ter spremembe na področju rudarskega sektorja. Ta državi predstavlja pomemben vir dohodka, po mnenju Castilla pa sektor “plenijo” podjetja, navaja Reuters.

Castillu, kot je komentiral Medina Rivas, je pred volitvami podpora zrasla tudi v Limi, kjer je center ekonomske moči in kjer bo, kot se pričakuje, slavila Keiko Fujimori. 56-letna političarka za predsednico kandidira tretjič, čeprav je obljubila, da se za opravljanje tega političnega položaja ne bo več potegovala. Če ji ne bo uspelo zmagati – zanjo so predvidoma glasovali tudi tisti, ki nasprotujejo Castillu – jo po mnenju profesorja najverjetneje čakata obsodba zaradi koruptivnega ravnanja.

Sodelovanje v parlamentu bo ključno

“Perujske politične stranke so šibke, perujsko politiko pa obvladuje nekaj oseb,” je povedal Medina Rivas, vplivni so posamezniki, ki so zaslužili z nezakonito preprodajo drog (Peru je poleg Kolumbije največji izvoznik kokaina) ali nezakonitim rudarjenjem. “Povezujejo se s političnimi strankami, da bi povečale svojo moč ali se izognile sodnim procesom. Fujimorizem predstavlja politiko nezakonite ekonomije,” je komentiral profesor, zaupanje v perujsko politiko pa je med ljudmi nizko.

Keiko Fujimori
Sebastian Castaneda/REUTERS

V enodomnem perujskem parlamentu, ki je lani odstavil predsednika Martína Vizcarro, nobeden od predsedniških kandidatov nima večine. Castillo ima med strankami levice toliko glasov, da mu ne morejo izglasovati nezaupnice, stranka FP Keiko Fujimori pa ima v kongresu 24 poslancev. “Neodvisno od tega, kdo zmaga, bo veliko odvisno od dialoga med političnimi strankami,” je zaključil profesor Medina Rivas.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!