Pet let od zrušenja viadukta v Genovi: svojci žrtev še vedno čakajo na pravico

Svet 14. Avg 202309:47 0 komentarjev
VIADUKT GENOVA
PROFIMEDIA

V italijanski Genovi se je na današnji dan pred petimi leti v hudi nevihti zrušil avtocestni viadukt. Umrlo je 43 ljudi, več sto ljudi, ki so živeli pod mostom, pa je ostalo brez strehe nad glavo. Sorodniki žrtev se na sodišču še vedno borijo za pravico. Medtem obtoženi odgovornost še vedno prelagajo drug na drugega.

V italijanski Genovi se je na današnji dan pred petimi leti v hudi nevihti zrušil avtocestni viadukt Polcevera, bolj znan kot most Morandi, pri čemer je v brezno zgrmelo na desetine vozil. Umrlo je 43 ljudi, več sto ljudi, ki so živeli pod mostom, pa je ostalo brez strehe nad glavo. Sorodniki žrtev se na sodišču še vedno borijo za pravico.

“Zrušenje mostu je za Genovo ničelna točka. Za nas Genovčane je zrušenje mostu Morandi strašna tragedija,” je dejal župan Marco Bucci, ki je pristaniško mesto vodil že pred petimi leti. Bucci bo danes vodil spominsko slovesnost, na kateri se bo ob prisotnosti več visokih vladnih uradnikov poklonil žrtvam nesreče.

O okoliščinah in odgovornosti za nesrečo še vedno poteka sodni proces. Dolgo časa so domnevni odgovorni govorili o “nepredvidljivosti usode” ali se sklicevali na neurje, ki se je v času zrušenja zgrnilo nad mestom. Strokovnjaki so medtem prepričani, da so bile vzrok za nesrečo poškodbe na mostu, ki jih niso odkrili zaradi pomanjkljivega vzdrževanja ali pa so za nevarnost zrušenja upravljavci vedeli, a niso ukrepali, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

VIADUKT GENOVA
PROFIMEDIA

Obtoženi odgovornost prelagajo drug na drugega

Sojenje skupno 59 obtoženim, ki odgovornost prelagajo drug na drugega, se je začelo julija lani s ciljem, da se ugotovi, v kolikšni meri bi bilo mogoče nesrečo preprečiti. Med obtoženimi so strokovnjaki in nekdanji vodilni v podjetju, ki je bilo odgovorno za vzdrževalna dela na mostu, ter nekdanji uslužbenci italijanskega ministrstva za infrastrukturo in drugih državnih organov.

Tiskovna predstavnica združenja žrtev Egle Possetti, ki je v tragediji izgubila sestro in dva nečaka, je za italijanski časnik La Stampa izrazila strah, da se bo zadeva končala ne da bi bil kdo obsojen. Kljub temu je zatrdila, da se ne bodo predali. Sodbe sicer ne gre pričakovati pred koncem leta 2024, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

1182 metrov dolg in 40 metrov visok viadukt Polcevera, ki prečka istoimensko dolino in reko, je bil zgrajen leta 1967. Predstavlja del pomembne avtoceste, ki Italijo povezuje z južno Francijo. Ime Morandi je dobil po inženirju Riccardu Morandiju, ki ga je zasnoval. Na njegovem mestu so leta 2020 zgradili nov most, imenovan San Giorgio, ki ga je zasnoval slavni italijanski arhitekt Renzo Piano. Spominskega kompleksa pod mostom medtem še niso dokončali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!