Pisatelj Rushdie po napadu v New Yorku izgubil vid na enem očesu

Svet 24. Okt 202207:49 0 komentarjev
Salman Rushdie
Andrew Winning/REUTERS

Pisatelj Salman Rushdie je po avgustovskem napadu izgubil vid na enem očesu, je sporočil njegov agent. Ker mu je napadalec prerezal živce v roki, ne more uporabljati ene od rok. Agent je povedal še, da ne more razkriti njegove lokacije.

Pisatelj Salman Rushdie je po napadu v New Yorku na enem očesu izgubil vid, ene roke pa ne more uporabljati, je po poročanju BBC sporočil njegov agent Andrew Wylie. “V prsih ima še približno 15 ran,” je povedal agent. “V vratu je imel tri resne rane. Ker mu je napadalec prerezal živce v roki, te ne more uporabljati,” je opisal. “Bil je brutalen napad,” je dejal.

Na vprašanje, ali je pisatelj še vedno v bolnišnici, je Wylie odgovoril: “Nobenih informacij o tem, kje je, ne morem dati. Živel bo … To je pomembnejše.”

Indijsko-britanskega pisatelja Rushdieja je napadalec Hadi Matar avgusta večkrat zabodel na odru med prireditvijo, na kateri bi Rushdie moral govoriti o vlogi ZDA pri nudenju azila piscem in umetnikom v izgnanstvu. Poškodovanega pisatelja so takoj s helikopterjem prepeljali v bolnišnico, kjer so ga sprva priklopili na ventilator.

75-letnemu Rushdieju so večkrat grozili s smrtjo. Zaradi njegovega romana Satanski stihi, ki naj bi očrnil islam, je leta 1989 nekdanji iranski verski voditelj ajatola Homeini zanj izrekel smrtno obsodbo oziroma fatvo. Pozval je k umoru Rushdieja in vseh, ki so bili vpleteni v distribucijo knjige. Japonski prevajalec njegovega romana je bil dejansko ubit. Knjiga je prepovedana v več državah. Pisatelj se je moral skriti za skoraj deset let, dobil je policijsko zaščito. Iran je kasneje umaknil smrtno obsodbo, a bi fatvo lahko preklical le ajatola Homeini, ki pa je v vmesnem času umrl.

Napadalec Matar, ki se je na sodišču izrekel za nedolžnega, je bil po napadu presenečen, da je pisatelj preživel.

napad Salman Rushide napad Salman Rushide
Pilar Pintagro/REUTERS
napad Salman Rushide napad Salman Rushide
HoratioGates3/Twitter/REUTERS
napad Salman Rushide napad Salman Rushide
Eduardo Munoz/REUTERS
Salman Rushdie Salman Rushdie
Brian Snyder/REUTERS

Agent Wylie je povedal, da sta se v preteklosti z Rushdiejem pogovarjala o takšnih grožnjah. “Toliko let po izreku fatve je bila glavna nevarnost, da od nikoder pride naključna oseba in ga napade,” je rekel. “Pred tem se ne morete zaščiti, ker je popolnoma nepričakovano in nelogično. Bilo je kot umor Johna Lennona.”

Rushdie velja za mojstrskega pripovedovalca in ikono svobode izražanja kot tudi za provokatorja. Njegov slog je magični realizem, v katerem se realistični dogodki prepletajo s fantastičnimi vsebinami. Objavil je več kot 20 leposlovnih, strokovnih in drugih del. Leta 2007 ga je britanska kraljica Elizabeta II. razglasila za viteza.

Na novico o napadu na Rushdieja so se odzvali številni literati, kulturniki, zvezdniki in politiki.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!