Pjongjang ponovno z nizom izstrelkov: proti Japonski letela medcelinska raketa

Svet 03. Nov 202206:45 > 19:20 4 komentarji
REUTERS

Severa Koreja je davi po lokalnem času ponovno izstrelila niz balističnih izstrelkov, vključno z domnevno medcelinsko balistično raketo (ICBM). Japonske oblasti so sprva navajale, da je izstrelek preletel Japonsko, a so kmalu zatem v Tokiu to vest umaknili.

Severna Koreja je po navedbah Seula medcelinsko balistično raketo izstrelila z območja Pjongjanga, sledili pa sta izstrelitvi dveh balističnih raket kratkega dosega z območja Kaečona, približno 90 kilometrov severno od Pjongjanga.

Zaradi ene od raket so japonske oblasti pozvale prebivalce treh prefektur na severu države, naj se umaknejo na varno. Oblasti v Tokiu so sprva sporočile, da je raketa preletela ozemlje Japonske, vendar so kasneje to zanikale. “Ugotovljeno je bilo, da bi raketa lahko preletela japonski arhipelag, zato je bil izdan alarm,” je dejal obrambni minister Jasukazu Hamada. Raketa naj bi letela 760 kilometrov daleč, na višini 1.920 kilometrov, navaja BBC.

Severna Koreja je v sredo izstrelila več kot 20 raket, od katerih je ena pristala v bližini južnokorejskih ozemeljskih voda. Izstrelitve Pjongjang izvaja v času vojaških vaj, ki jih je Pjongjang ostro kritiziral kot “agresivne in provokativne”. Medcelinske rakete lahko sicer dosežejo več kot 5.500 kilometrov. Resolucije ZN Severni Koreji prepovedujejo preizkušanje balističnih raket, od katerih lahko nekatere nosijo jedrsko bojno konico.

Južna Koreja: Izstrelitev severnokorejske medcelinske balistične rakete neuspešna

Današnja izstrelitev severnokorejske medcelinske balistične rakete je bila neuspešna, so sporočili iz južnokorejske vojske. Washington je medtem vse države pozval k uveljavitvi sankcij proti Pjongjangu, v odgovor na raketne poizkuse pa bosta Južna Koreja in ZDA podaljšali skupne vojaške vaje.

“Skupne sile zračne obrambe so se dogovorile, da bodo zaradi nedavnih provokacij Severne Koreje podaljšale vaje Vigilant Storm, ki so se začele 31. oktobra,” so zapisali v izjavi. V generalštabu južnokorejske vojske so zagotovili polno pripravljenost in sodelovanje z ZDA ter obljubili okrepljen nadzor in obveščevalne dejavnosti.

Varnostni svet ZN se bo sestal na temo Severne Koreje

Varnostni svet Združenih narodov namerava v petek na izrednem zasedanju razpravljati o eskalaciji razmer na Korejskem polotoku. Izredno zasedanje Varnostnega sveta Združenih narodov so zahtevale ZDA, Francija, Velika Britanija, Irska, Norveška in Albanija, poroča dpa. Točen čas zasedanja za zdaj ostaja neznan.

Washington je zaradi teh poskusov Pjongjangu v zadnjih dneh namenil ostre kritike. Izstrelitev medcelinske balistične rakete s strani Severne Koreje je “nezakonita in povzroča destabilizacijo”, pa je dejal ameriški obrambni minister Lloyd Austin. Na skupni novinarski konferenci z južnokorejskim kolegom Lee Jong-supom je Austin kritiziral tudi pretekle izstrelitve in to označil za “zelo nevarno početje”. Severnokorejski državni vrh pa je ob tem Washington in Seul danes posvaril, da bodo njihove “provokacije” vodile v situacijo, ki jo ne bo mogoče več nadzorovati.

Tudi ameriško zunanje ministrstvo današnjo novo izstrelitev raket obsodilo in opozorilo, da ta “dokazuje grožnjo, ki jo nezakoniti programi orožja za množično uničevanje in balističnih raket Severne Koreje predstavljajo za njene sosede, regijo, mednarodni mir in varnost”. “Združene države Amerike obsojajo izstrelitev medcelinske balistične rakete”, je dejal tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price.

Izstrelitev je obsodila tudi nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock in dejala, da Nemčija “kot predsedujoča država skupine G7 ostro obsoja to kršitev mednarodnega prava”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje