Napetosti na korejskem polotoku: Pjongjang danes izstrelil 23 raket

Svet 02. Nov 202206:50 > 15:31 1 komentar
severna koreja, balistična raketa, izstrelitev
PROFIMEDIA

Severna Koreja je ponoči proti Južni Koreji izstrelila več balističnih ter drugih raket. Po pisanju tujih medijev je ena od njih pristala v vodah manj kot 60 kilometrov od južnokorejske obale, kar je bližje kot kadarkoli doslej. Južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol je potezo severnih sosedov označil za nesprejemljivo, zato je južnokorejska vojska v morje Severne Koreje izstrelila tri rakete.

Severna Koreja je ponoči po lokalnem času proti Južni Koreji izstrelila 23 raket, so za tuje medija potrdili južnokorejski vojaški predstavniki. Izstreljene rakete so padle v morje, ena izmed njih pa je prečkala razmejitveno črto in po podatkih južnokorejske vojske pristala v vodah le 57 kilometrov stran od obalnega mesta Sokčo na vzhodu države. To je prvi primer po koncu korejske vojne, ki je na polotoku divjala od leta 1950 do 1953, da je severnokorejska balistična raketa prečkala razmejitveno črto in pristala tako blizu teritorialnih voda Južne Koreje, piše BBC.

Južno Korejo sicer pretresa huda tragedija. V soboto zvečer je v stampedu množice na zabavi za noč čarovnic umrlo najmanj 156 ljudi.

Zaradi balistične rakete, ki je prečkala severno mejno črto, pa so se na južnokorejskem otoku Ulleungdo zjutraj oglasile sirene za zračni napad. Prebivalci otoka so morali za nekaj časa preventivno zateči v zaklonišča, iz katerih pa so se vrnili kmalu za tem ko je raketa padla v morje, poroča tiskovna agencija Reuters.

Južna Koreja se je kmalu po prvih izstrelitvah odločila za povračilni ukrep. Njihova vojska je v odgovor izstrelila tri rakete zrak-zemlja, ki naj bi pristale v morju nekaj deset kilometrov stran od severnokorejske obale, piše BBC. Južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol je v sredo dejal, da je bil severnokorejski poskus “učinkovit poseg v ozemlje”. Po prvih ocenah naj bi bile izstrelitve 23 raket odgovor Pjongjanga na skupne vojaške vaje Južne Koreje in ZDA, ki jih državi izvajata ta teden, navaja BBC.

Današnje izstrelitve raket so obsodili tudi številni diplomati. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je na Twitterju zapisal, da je ogorčen nad ravnanjem Pjongjanga, obenem pa je v imenu EU izrazil tudi solidarnost z Južno Korejo in drugimi državami v regiji.

Na dogajanje na korejskem polotoku so se odzvali tudi v Moskvi, kjer so pozvali k ohranitvi miru. “Vse strani v tem konfliktu se morajo izogibati vsakršnim korakom, ki bi lahko sprožili nadaljnje povečanje napetosti,” je sporočil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Na novinarski konferenci v Beli hiši pa je izstrelitev raket v imenu ZDA obsodil tudi tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost John Kirby. Kot je dejal, današnja izstrelitev ni predstavljala “neposredne grožnje” ZDA ali ameriškemu osebju v regiji, da pa izpostavlja potrebo po zagotovitvi ustrezne vojaške pripravljenosti v regiji in njeni okolici.

Najostrejše napetosti v zgodovini

Napetosti na korejskem polotoku so trenutno največje v zadnjih nekaj letih, saj je Pjongjang v zadnjem času izvedel več preizkusov orožja, vključno s taktičnimi jedrskimi vajami, na kar sta Seul in Washington odgovorila s skupnimi vojaškimi vajami, v katerih sodeluje 240 letal in “na tisoče pripadnikov” obeh držav, je sporočilo ameriško obrambno ministrstvo. Ameriški obrambni minister Lloyd Austin se bo v četrtek v Pentagonu predvidoma sestal z južnokorejskim kolegom Li Jong-Supom.

Severna Koreja je septembra tudi spremenila svojo zakonodajo o jedrskem orožju, severnokorejski voditelj Kim Džong Un pa je državo razglasil za “nepovratno jedrsko silo”, s čimer je dejansko odpravil možnost jedrskih pogajanj z mednarodno skupnostjo. Medtem številne države kot tudi Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) opozarjajo pred morebitnim novim jedrskim poskusom Severne Koreje, sedmim po vrsti in prvim po letu 2017.

“To spremljamo zelo, zelo pozorno. Upamo, da se to ne bo zgodilo, a indici žal kažejo v drugo smer,” je prejšnji četrtek dejal vodja (IAEA) Rafael Grossi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje