Po 80 letih: končno so našli počivališče izgubljenih duš z ladje Montevideo Maru

Svet 22. Apr 202311:04 0 komentarjev
SS Montevideo Maru
Silentworld Foundation

Avstralska vlada je sporočila, da so ob obali Filipinov po več kot 80 letih našli razbitino japonske ladje, ki jo je ameriška podmornica torpedirala med drugo svetovno vojno. V največji avstralski pomorski katastrofi je umrlo 1.060 vojnih ujetnikov in civilistov, večinoma Avstralcev.

Japonsko transportno ladjo SS Montevideo Maru so v torek našli na globini več kot 4.000 metrov, so sporočili iz neprofitne fundacije Silentworld. “Lokacija japonske transportne ladje je bila skrivnost, odkar jo je 1. julija 1942 torpedirala ameriška ladja USS Sturgeon,” je sporočila skupina za pomorsko arheologijo.

“Končno so našli počivališče izgubljenih duš z ladje Montevideo Maru,” je dejal avstralski premier Anthony Albanese in izrazil upanje, da bo današnja novica prinesla določeno mero utehe njihovim svojcem.

Po petih letih načrtovanja so raziskovalci razbitine ladje našli po le 12 dneh iskanja. Prizadevanja so vodili fundacija Silentworld in strokovnjaki za globokomorske raziskave Fugro, podprlo pa jih je avstralsko obrambno ministrstvo. Razbitino so odkrili s pomočjo avtonomnega podvodnega vozila severozahodno od filipinskega otoka Luzon v Južnokitajskem morju.

Razbitina bo iz spoštovanja do družin žrtev ostala na morskem dnu, kjer leži na večji globini kot Titanik, so sporočili iz fundacije. Posmrtnih ostankov ljudi ali predmetov tako ne bodo odstranili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriški častniki na podmornici ob torpediranju ladje niso vedeli, da ta prevaža vojne ujetnike in civiliste. Od 1.060 ljudi, ki so umrli, jih je bilo približno 980 Avstralcev, med njimi najmanj 850 pripadnikov vojske.

Japonska ladja je Avstralce in državljane več drugih držav prevažala na otok Hainan iz mesta Rabaul v današnji Papui Novi Gvineji, preden so mesto pod avstralsko upravo zavzele japonske sile.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!