Po burnih volitvah bodo v Pakistanu najverjetneje le imenovali novega premierja

Svet 29. Feb 202415:12 0 komentarjev
Šehbaz Šarif
Šehbaz Šarif (Foto: PROFIMEDIA)

V Pakistanu bodo, kot kaže, po burnih volitvah navsezadnje le dobili novega premierja. Na čelo vlade se bo v prihodnjih dneh najverjetneje povzpel nekdanji premier in predsednik Muslimanske lige Šehbaz Šarif.

Tri tedne po splošnih volitvah v Pakistanu, ki so jih zaznamovale obtožbe o goljufijah in nasilju, se je 336 poslancev parlamenta v Islamabadu danes sestalo na ustanovni seji.

Zmago na volitvah 8. februarja sta še pred objavo uradnih rezultatov razglasila tako Šehbazov brat in trikratni nekdanji premier Navaz Šarif, kot tudi nekdanji premier in vodja stranke Tehrik-e- Insaf (PTI) Imran Kan, ki v zaporu prestaja več kot dvajsetletno kazen zaradi obtožb o korupciji in razkritju tajnih dokumentov.

PTI sicer na volitvah ni smela nastopiti kot stranka, zato so njeni člani kandidirali kot neodvisni kandidati in kot taki niso smeli sami oblikovati vlade. O sestavi nove vlade so se dogovorile PML-N, Pakistanska ljudska stranka (PPP) Bilavala Buta Zardarija in več manjših strank.

V skladu s koalicijskim sporazumom bo parlament v prihodnjih dneh za novega premierja izvolil predsednika PML-N Šehbaza Šarifa. Ta je med aprilom in avgustom lani že zasedal premierski položaj, potem ko sta PML-N in PPP s premierskega stolčka odstavili Kana.

Ob današnjem prihodu Šarifa in drugih voditeljev PML-N na ustanovno sejo so poslanci PTI v rokah držali portrete Kana. Vršilec dolžnosti vodje PTI Gohar Ali Kan je med podpisovanjem v register poslancev v rokah držal plakat z napisom “Osvobodite Imrana Kana”. “V demokraciji je parlament sveto mesto,” je dejal in dodal, da tisti, ki nimajo zaupanja javnosti, ne bi smeli sedeti v njem.

Sporne volitve

Nova vlada bi se sicer lahko soočila s težavami zaradi pomanjkanja legitimnosti, saj del pakistanske javnosti dvomi, da so bile volitve regularne in da so bili glasovi strank nove vlade, zlasti PML-N, pravilno prešteti. Kan sam trdi, da je bilo glasovanje prirejeno, zato da bi njegovi stranki preprečili vrnitev na oblast.

Obtožbe o prirejanju izidov so podkrepile zamude pri objavi rezultatov, pa tudi dejstvo, da so oblasti na dan volitev po vsej državi prekinile dostop do mobilnega interneta. Volitve je zaznamovalo tudi nasilje, vključno z eksplozijami avtomobilov bomb pred volilnima uradoma v nemirni jugozahodni provinci Balučistan.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!