Zmeda zaradi Milanovića: najprej sporočil, da ga k nam ne bo, nato preobrat

Slovenija 20. Apr 202411:21 > 13:42 6 komentarjev
Zoran Milanović
Zoran Milanović (Foto: PROFIMEDIA)

Potem ko je hrvaški predsednik Zoran Milanović domače povolilno dogajanje označil kot državni udar, je slovenski predsednici Nataši Pirc Musar sporočil, da ga v ponedeljek ne bo na vrhu ob 20. obletnici vstopa Slovenije v EU. A si je že premislil – iz njegovega urada tako zdaj sporočajo, da pride.

Hrvaškega predsednika Zorana Milanovića v ponedeljek ne bo na vrhu ob 20. obletnici vstopa Slovenije v EU, na katerem bo predsednica republike Nataša Pirc Musar gostila predsednike sosednjih držav. “Svojo udeležbo je opravičil,” se je glasilo sobotno prvo sporočilo urada slovenske predsednice.

Že nekaj ur kasneje pa preobrat in novo sporočilo urada: “Po tem, ko smo včeraj v večernih urah iz Urada predsednika Republike Hrvaške prejeli obvestilo, da predsednik Zoran Milanović opravičuje udeležbo na predsedniškem vrhu, so nam v popoldanskih urah iz urada z novim obvestilom sporočili, da hrvaški predsednik vendarle prihaja na Brdo pri Kranju.”

Ob tem so se v uradu Nataše Pirc Musar opravičili za nevšečnosti in prosili za razumevanje.

Enega od najpomembnejših zunanjepolitičnih dogodkov v okviru praznovanja obletnice se bodo tako poleg slovenske predsednice udeležili vsi predsedniki sosednjih držav: Milanović, italijanski predsednik Sergio Mattarella, avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen in madžarski predsednik Tamas Sulyok.

Z namenom potrditve dobrega sodelovanje in pripadnosti EU bodo med drugim spregovorili o širitvi na Zahodni Balkan, pomenu odprtih meja in udeležbi na evropskih volitvah.

Milanović je sicer v domači politiki, kjer po volitvah potekajo intenzivna koalicijska pogajanja med strankami, vpet v polemike glede možnosti, da postane morebiten mandatar za sestavo vlade. Hrvaško ustavno sodišče je v petek sporočilo, da Milanović ne more biti mandatar za sestavo vlade niti premier. Kljub opozorilu sodišča, da bi za to moral odstopiti, je namreč na parlamentarnih volitvah sodeloval kot neuradni premierski kandidat.

Hrvaški predsednik je v odzivu zatrdil, da bo odločala volja volivcev, ne pa ustavni sodniki, in opozorilo sodišča označil kot pripravo na državni udar.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje