Milanović po sporočilu ustavnega sodišča: To je priprava na državni udar

Svet 19. Apr 202414:56 > 18:30 1 komentar
Zoran Milanović
Foto: PROFIMEDIA

Hrvaško ustavno sodišče je danes zasedalo na izredni seji v povezavi z vključitvijo predsednika Zorana Milanovića v predvolilno kampanjo. Sporočili so, da Milanović ne more postati ne mandatar ne predsednik vlade, tudi če odstopi z mesta predsednika republike. Popoldne je sledil oster odziv Milanovića, ki v odločitvi vidi pripravo na državni udar.

“Ustavno sodišče ugotavlja, da se je predsednik republike s svojimi izjavami, ne da bi pred tem odstopil, postavil v položaj, ko ne more biti mandatar ali predsednik vlade,” je zgodaj popoldne dejal predsednik hrvaškega ustavnega sodišča Miroslav Šeparović. Spomnil je na marčevsko odločitev ustavnega sodišča, da Zoran Milanović z mesta predsednika države ne more kandidirati na volitvah in se izpostavljati kot mandatar.

Medtem ko je stranka SDP ravnala v skladu z opozorilom ustavnega sodišča, Milanović ni, je Šeparović sporočil danes. “Milanović je kršil ustavo. Ne samo da ni spoštoval odločbe ustavnega sodišča, ampak se je postavil v položaj udeleženca volitev,” je dejal predsednik hrvaškega ustavnega sodišča. “Skozi celotno kampanjo je ravnal v nasprotju z ustavo,” je dodal.

Na vprašanje novinarjev, kaj bi se zgodilo, če Milanović sedaj odstopi, je predsednik ustavnega sodišča opozoril da je ustava nad vsemi in da so predsednika pravočasno opozorili, da bi lahko ob odstopu sodeloval v kampanji. “Zdaj je konec. Ne more biti več mandatar. Mi smo povedali svoje stališče, on pa se je s svojimi dejanji postavil v položaj, da ne more biti mandatar,” je odgovoril Šeparović in opozoril, da morajo politične stranke to upoštevati.

Zoran Milanović in Miroslav Šeparović
Šeparović in Milanović leta 2020. (Foto: PROFIMEDIA)

Po hrvaški ustavi predsednik mandat predsednika vlade zaupa tistemu, ki na podlagi opravljenih posvetovanj prinese podpise 76 poslancev. Milanović tako ne more sodelovati na posvetovanjih, na katerih bi bil hkrati predsednik in bodoči mandatar, je pojasnil Šeparović in dodal, da lahko sklep o podelitvi mandata Milanoviću prekličejo. “Če začasni predsednik podeli mandat za sestavo vlade Milanoviću, ga lahko ustavno sodišče razveljavi. Če parlament izglasuje zaupnico vladi, v kateri bi bil predsednik vlade Milanović, jo lahko ustavno sodišče razveljavi. Ne pravim, da se bo to zgodilo, le, da bi se lahko zgodilo,” je dejal.

“O sestavi nove vlade bo odločala le volja državljanov”

Popoldne je prišel pričakovano oster odziv Milanovića. “To je priprava na državni udar. To je predigra da lahko Andrej Plenković, boter korupcije na Hrvaškem, ko bo moral zapustiti Banske dvore (vladno palačo, op. a.), reče, da ima odločbo ustavnega sodišča, in potem tega ne stori,” je dejal na novinarski konferenci. Kot je dodal, so se volitve končale po volji državljanov, o sestavi nove vlade pa da bo odločala le volja državljanov. “Nihče drug, prav gotovo pa ne sodniki ustavnega sodišča, ne bodo odločali,” je pribil hrvaški predsednik.

Znova je zagotovil tudi, da bo spoštoval ustavo in da bo mandat za sestavo vlade dobil samo tisti, ki bo imel 76 poslanskih podpisov. Sam je sicer prepričan, da je optimalen kandidat za mandatarja, a da to po njegovih besedah “nikomur ne visi nad glavo” in na koncu bo lahko vlado sestavil tudi nekdo drug.

Na odločitev ustavnih sodnikov se je kritično odzval tudi predsednik SDP Peđa Grbin. “Ljudstvo je svoje predstavnike izbralo v sredo na podlagi tega, kar so govorili, in na podlagi tega, česar niso smeli govoriti, ker jim je ustavno sodišče to prepovedalo,” je dejal. Glede upoštevanja sodišča je dejal, da “če bo enega človeka podprlo 76 poslancev, ki so dobili zaupanje državljanov, potem bi rad videl tisto ustavno sodišče, ki bo krojilo in odločalo, kdo lahko in kdo ne more voditi vlade”.

Vir: STA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje