Po gozdnih požarih, ki so v Grčiji pustili opustošenje, višje kazni za požigalce

Svet 01. Avg 202316:04 1 komentar
grčija, rodos, požar
Nicolas Economou/REUTERS

Grčija, ki se to poletje sooča s številnimi gozdnimi požari, bo za požigalce znatno povišala denarne kazni, je napovedal minister za civilno zaščito Vasilis Kikilias. Preiskave namreč kažejo na to, da naj bi bilo večina požarov podtaknjenih.

Grški minister za civilno zaščito Vasilis Kikilias je napovedal, da bodo globe povišali na 30.000 evrov ali še več.

Oblasti želijo z višanjem kazni predvsem delati na preventivi, bi pa se lahko znesek podvojil za večkratne požigalce. Obenem bi lahko kršitelje prisilili, da plačajo stroške gašenja požarov.

Glede na trenutno zakonodajo so za ljudi, ki zanetijo požare, predvidene globe v višini od 300 do 5000 evrov.

V Grčiji skoraj dnevno izbruhne po več deset požarov, ki se lahko zaradi suše hitro širijo. Prejšnji teden je premier Kiriakos Micotakis ocenil, da je večina požarov izbruhnila zaradi ravnanja ljudi.

Veliko požarov sicer res izbruhne zaradi malomarnosti, ko se zažiga zeleni odrez ali pri uporabi žara. Če je požar podtaknjen namerno, pa grozi storilcem tudi zapor. Vendar je treba storilca najprej ujeti. Prejšnji mesec so v povezavi s požari aretirali 21 ljudi, obenem pa je v državi izbruhnilo okoli 1.470 požarov, od tega nekateri obsežni. Samo na Rodosu so morali evakuirati 19.000 turistov, skupno pa je zaradi požarov po državi umrlo pet ljudi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje