Grčija v primežu najdaljšega vročinskega vala v zgodovini

Svet 22. Jul 202314:12 0 komentarjev
Grčija vročinski val
2023. REUTERS/Louiza Vradi

Grčija je v primežu najdaljšega vročinskega vala v zgodovini države, saj naj bi trajal od 16 do 17 dni, je danes sporočil grški nacionalni vremenski inštitut. Medtem je gasilcem uspelo obvladati gozdne požare na območju Aten in polotoka Peloponez, vendar opozarjajo, da se ti še lahko razplamtijo, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Glede na podatke bo vročinski val trajal od 16 do 17 dni, kar se v naši državi še nikoli ni zgodilo,” je za grško javno televizijo ERT povedal direktor raziskav na grškem nacionalnem observatoriju Kostas Laguvardos, medtem ko vročinski val traja že enajsti dan.

V Grčiji vročinski val opredeljujejo kot obdobje, ko temperatura doseže ali preseže 39 stopinj Celzija. Ta konec tedna pričakujejo temperature do 45 stopinj Celzija. Prejšnji rekordno dolg vročinski val so v Grčiji zabeležili leta 1987, ko je vročina trajala 11 dni.

Gasilci so v luči hude vročine opozorili na veliko nevarnost gozdnih požarov. Medtem so uspeli požare na območju Aten in Peloponeza obvladati, vendar se lahko ti še razplamtijo. Največ težav imajo še vedno s požarom na otoku Rodos.

Grčija požar pogorišče
Foto: REUTERS/Louiza Vradi

Na pomoč grškim gasilcem je že pripelo več sto gasilcev iz Romunije, Bolgarije, Poljske, Slovaške in Malte, z gasilskimi letali in helikopterji pa pomagajo tudi Francija, Italija, Turčija, Ciper, Izrael in Jordanija.

Grčija se – enako kot večji del Sredozemlja – trenutno sooča s hudimi vročinskimi valovi. Vsa arheološka najdišča v državi, vključno z Akropolo v Atenah, bodo do nedelje v najbolj vročem delu dneva zaprta.

Za ta konec tedna so sicer meteorologi napovedali, da bi lahko bil najbolj vroč v mesecu juliju v Grčiji v zadnjih 50 letih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!