Po napadu na premierja Slovaška krepi varovanje politikov in omejuje proteste

Svet 12. Jun 202417:18 0 komentarjev
Policijsko varovanje pred domom slovaškega premierja
Policijsko varovanje pred domom slovaškega premierja (Foto: PROFIMEDIA)

Slab mesec dni po poskusu atentata na premierja Roberta Fica je slovaška vlada zaostrila varovanje politikov in omejila proteste. Ti ne bodo več smeli potekati neposredno pred poslopji vlade, predsednika države in parlamenta ali sodišč.

Slovaška vlada je skoraj mesec dni po poskusu atentata na premierja Roberta Fica danes sprejela spremembe zakona, s katerimi želi okrepiti varovanja politikov in omejiti proteste, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Vlada v spremembah predvideva povečanje osebnega varovanja politikov, in to ne samo članov vlade, ampak tudi vodij opozicijskih strank.

Uvedla bo tudi strožja pravila za proteste. Demonstracije ne bodo več smele potekati pred poslopji vlade, predsednika države in parlamenta ali sodišč, temveč najmanj 50 metrov daleč. To minimalno razdaljo bodo morali protestniki spoštovati tudi med protesti pred domovi predstavnikov države. Prepovedali pa bodo proteste pred bolnišnicami ter domovi zdravnikov, novinarjev in drugih oseb, ki so zaradi svoje poklicne dejavnosti tarča kritik javnosti.

Spremembe mora potrditi še parlament, kar pa ni vprašljivo, saj imajo v njem koalicijske stranke zadostno večino.

Slovaški obrambni minister Robert Kalinak in notranji minister Matuš Šutaj Eštok sta medtem danes povedala, da je Fico, ki po poskusu atentata okreva na svojem domu v Bratislavi, v stikih s koalicijskimi partnerji. Kalinak, ki začasno opravlja naloge predsednika vlade, je dodal, da premierjevo zdravstveno stanje ustreza poteku rehabilitacije in da se v celoti osredotoča na okrevanje. Po njegovem mnenju sicer Fico dobro okreva, a bo za popolno okrevanje potreboval še nekaj tednov, poroča slovaška tiskovna agencija Tasr.

Levo usmerjenega 59-letnega populističnega premierja je 15. maja med srečanjem s podporniki po seji vlade v mestu Handlova večkrat ustrelil 71-letni moški. Fica so hudo ranjenega nemudoma odpeljali v bolnišnico, kjer so se zdravniki nekaj časa borili za njegovo življenje. Večkrat so ga tudi operirali, po dveh tednih pa odpustili v domačo oskrbo.

Za poskus naklepnega umora je obtožen 71-letni Juraj Cintula, ki je v priporu. Preiskovalcem je povedal, da je na Fica streljal, ker ga je želel onesposobiti, da ne bi več mogel nadaljevati z vladno politiko, s katero se ne strinja. Ni ga pa nameraval ubiti, je zagotovil in izrazil obžalovanje za svoje dejanje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!