Po napadu število žrtev v Mjanmaru naraslo na 170, med njimi tudi otroci

Svet 14. Apr 202317:08 1 komentar
Mjanmar
REUTERS

Število smrtnih žrtev raketnega napada vladajoče vojaške hunte v Mjanmaru je naraslo na 170, Med žrtvami naj bi bilo tudi 38 otrok.

Število smrtnih žrtev raketnega napada vladajoče vojaške hunte v Mjanmaru na naselje v regiji Sagaing je naraslo na najmanj 170, so danes po navedbah francoske tiskovne agencije AFP poročali lokalni mediji in reševalci. Hunta medtem opozarja, da so nasprotniki njihovega režima danes izvedli zračni napad v regiji Sagaing in s tem ubili osem ljudi.

Eden od vaščanov, ki sodeluje pri reševanju in odpravljanju posledic napada, je za AFP povedal, da je njegova ekipa do danes preštela in identificirala že 171 trupel. Ob tem je pojasnil, da je bilo ubitih 109 moških, 24 žensk in 38 otrok, še 53 ljudi pa je bilo ranjenih.

Lokalni medij Mandalay Free Press je danes poročal o 170 smrtnih žrtvah. Samooklicana vlada narodne enotnosti, ki jo večinsko tvorijo nekdanji poslanci iz stranke odstavljene voditeljice Aung San Suu Kyi, pa je potrdila 168 smrtnih žrtev.

Sile vladajoče vojaške hunte v Mjanmaru so v torek zjutraj izstrelile več raket na naselje v regiji Sagaing, kjer je potekala otvoritev novih prostorov Ljudskih obrambnih sil (PDF), ki nasprotujejo hunti. O številu žrtev hunta ni poročala, njen tiskovni predstavnik Zaw Min Tun pa je za nekatere smrtne žrtve s prstom pokazal na mine, ki naj bi jih nastavile sile PDF.

Kot je še sporočila hunta, so nasprotniki njihovega režima danes odvrgli štiri bombe s pomočjo brezpilotnega letala v vasi Kywe Pon, prav tako v regiji Sagaing. V napadu naj bi umrlo osem oseb, še 31 pa je bilo ranjenih.

Smrtonosni zračni napad je že v torek ostro obsodil generalni sekretar ZN Antonio Guterres, visoki komisar za človekove pravice Volker Türk pa je izjavil, da je zgrožen nad napadom, med žrtvami katerega so bili po njegovih besedah tudi šolarji. Kritične so bile tudi nekatere zahodne države.

Tudi Združenje držav Jugovzhodne Azije (Asean), ki vodi diplomatska prizadevanja za rešitev krize v Mjanmaru, je obsodilo zračne napade. “Vse oblike nasilja se morajo takoj končati, zlasti uporaba sile proti civilistom,” je sporočil blok.

Po podatkih Mednarodnega inštituta za strateške študije, ki spremlja konflikt v Mjanmaru, naj bi vojska od državnega udara februarja leta 2021 izvedla več kot 689 zračnih napadov in napadov z brezpilotnimi letali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

#related-news_4

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje