Po poskusu atentata na premierja Slovaška uvaja ukrepe za zaščito politikov

Svet 27. Jun 202417:02 0 komentarjev
Robert Fico
Foto: Radovan Stoklasa/REUTERS

Slovaški parlament je po izrednem postopku sprejel zakon, ki uvaja vrsto ukrepov za krepitev varnosti politikov in splošne varnosti ter med drugim omejuje proteste. Predlog zakona je sledil poskusu atentata na premierja Roberta Fica, ki je bil 15. maja ustreljen med srečanjem s podporniki.

Zakon med drugim uvaja stroge omejitve pri javnem zbiranju in pravila za proteste. Ti ne bodo več smeli potekati pred poslopji vlade, predsednika države in parlamenta ali sodišč, temveč najmanj 50 metrov stran, poroča slovaška tiskovna agencija TASR.

To minimalno razdaljo bodo morali protestniki spoštovati tudi med shodi pred domovi predstavnikov države. Prepovedali pa bodo proteste pred bolnišnicami ter domovi zdravnikov, novinarjev in drugih oseb, ki so zaradi svoje poklicne dejavnosti lahko tarča kritik javnosti.

Poleg tega bodo v skladu z zakonom zagotovili uradna bivališča za predsednike države, vlade in parlamenta. Izbralo jih bo notranje ministrstvo, ki bo moralo poskrbeti tudi za ustrezno varovanje, njihova uporaba pa bo obvezna.

Poleg predsednika države bo odslej tudi vsak predsednik parlamenta in premier, ki opravlja funkcijo najmanj dva mandata, upravičen do dosmrtnega finančnega nadomestila, razen v primeru opravljanja druge politične funkcije ali pravnomočne obsodbe.

Zakon uvaja tudi zaščito za vse predsednike parlamentarnih strank, ki so hkrati tudi poslanci, ter za predsednika ustavnega sodišča in generalnega državnega tožilca. Veljati bo začel 15. julija.

Slovaška vlada je zakonske spremembe predlagala sredi junija, skoraj mesec dni po poskusu atentata na premierja Roberta Fica. Levo usmerjenega 59-letnega populističnega premierja je 15. maja med srečanjem s podporniki po seji vlade v mestu Handlova večkrat ustrelil 71-letni Juraj Cintula, ki je v priporu.

Fica so takoj po streljanju hudo ranjenega odpeljali v bolnišnico in ga večkrat operirali, po dveh tednih pa odpustili v domačo oskrbo. Slovaški premier še vedno okreva, po besedah obrambnega ministra Robert Kalinaka pa bi lahko svoje dolžnosti vsaj deloma začel znova opravljati v začetku julija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!