Po pritožbah vojakov, da nimajo ustrezne opreme, Putin uvaja strožji nadzor

Svet 10. Nov 202213:24 > 17:00 1 komentar
Vladimir Putin
Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Zaradi številnih poročil o neustrezni opremi ruskih vojakov v Ukrajini želi predsednik Vladimir Putin uvesti strožji nadzor nad financami za vojsko. Ruska vlada mora tako do petka predstaviti predloge za boljši nadzor nad porabo proračunskih sredstev za vojno v Ukrajini, je razvidno iz sporočila, ki ga je danes objavil Kremelj.

Po oceni ruskega predsednika Vladimirja Putina je treba za izboljšanje kakovosti opreme vzpostaviti neposredno povezavo med ruskimi enotami v Ukrajini ter proizvajalci. S tem želi Kremelj med drugim preprečiti korupcijo in poneverjanje proračunskih sredstev za vojsko.

V neodvisnih ruskih medijih se namreč pojavlja veliko poročil o ruskih nabornikih, ki se pritožujejo zaradi slabe in pomanjkljive opreme. Nekateri naj ne bi imeli niti čelad ali orožja in naj bi iz lastnega žepa kupovali spalne vreče, zdravila in zimske škornje.

Tudi poslanec ruske dume in član odbora za obrambo Andrej Guruljov je denimo pred časom poročal, da je izginilo poldrugi milijon kompletov osebne opreme, česar ni pojasnil nihče, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Nad razmerami naj bi bili zgroženi tudi nekateri drugi politiki in guvernerji ruskih regij. Ti naj bi nabornikom celo sami kupovali daljnoglede in naprave za nočno opazovanje, včasih tudi mimo proračuna ruskega obrambnega ministrstva.

EU ne bo priznavala ruskih potovalnih dokumentov

Svet EU in Evropski parlament sta dosegla začasni dogovor o zakonodajnem predlogu glede nepriznavanja veljavnosti potnih dokumentov, ki jih je Rusija izdala na zasedenih ozemljih v Ukrajini in na separatističnih ozemljih v Gruziji. Preden zakonodaja stopi v veljavo, jo morajo odobriti še članice EU in Evropski parlament.

“Ruski potovalni dokumenti, izdani v okupiranih ukrajinskih regijah ali na separatističnih ozemljih v Gruziji, oziroma dokumenti izdani osebam, ki v omenjenih regijah prebivajo, ne bodo sprejeti kot veljavni potovalni dokumenti za pridobitev vizuma ali prehod meja schengenskega območja,” je sporočil Svet EU.

Nekatere članice EU že zdaj ne priznavajo potovalnih dokumentov, izdanih v teh regijah, ali pa so v postopku nepriznavanja. Cilj današnjega dogovora pa je določiti skupni pristop EU, zagotoviti pravilno delovanje njene zunanje meje in skupne vizumske politike ter zaščititi varnost članic, navajajo v Bruslju.

Rusije je leta 2008 priznala neodvisnost Južne Osetije in Abhazije v Gruziji, v začetku oktobra pa si je po mednarodno nepriznanih referendumih priključila ukrajinske regije Doneck, Lugansk, Herson in Zaporožje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje