Po rošadah v vojski Zelenski imenoval še novega poveljnika kopenskih sil

Svet 11. Feb 202414:34 6 komentarjev
Volodimir Zelenski in Oleksandr Pavljuk
Foto: PROFIMEDIA

Po reorganizaciji in številnih menjavah na čelu ukrajinske vojske je predsednik Volodimir Zelenski za novega poveljnika kopenskih sil imenoval dosedanjega namestnika obrambnega ministra Oleksandra Pavljuka. Številna ukrajinska mesta so bila tudi danes na udaru ruskih zračnih napadov z droni.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes za novega poveljnika kopenskih sil imenoval dosedanjega namestnika obrambnega ministra Oleksandra Pavljuka, ki je na tem položaju zamenjal Oleksandra Sirskega, novega vrhovnega poveljnika ukrajinske vojske.

Menjava poveljnika kopenskih sil je del načrta širše reorganizacije ukrajinske vojske. Zelenski je zamenjal tudi več drugih visokih vojaških častnikov v vrstah kopenskih sil in vojaškega letalstva, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Reorganizacijo vodstva ukrajinske vojske je Zelenski napovedal pred malo manj kot enim tednom, razlog zanjo pa naj bi bil spor z nekdanjim vrhovnim poveljnikom vojske Valerijem Zalužnim.

Spor med njim in Zelenskim naj bi bil sicer star že več mesecev, zaostril pa naj bi se po spodleteli ambiciozni ukrajinski ofenzivi lani poleti. Nedavno je Zalužni v prispevku za ameriški CNN ocenil, da ima Rusija prednost pred Ukrajino med drugim pri mobilizaciji vojakov, pri čemer je namignil, da Kijev ni pripravljen sprejeti nepriljubljenih ukrepov za povečanje števila vojakov.

Medtem je danes zjutraj ukrajinsko vojno letalstvo po lastnih navedbah sestrelilo 40 od 45 dronov, ki jih je Rusija ponoči izstrelila na več delov Ukrajine. Ruski napadi z droni so prizadeli Odeso, Mikolajiv in Kijev. V prestolnici so sestrelili vse drone, saj je mesto dobro opremljeno s sistemi zračne obrambe.

V napadu z enim od dronov, ki ga ukrajinska vojska ni uspela sestreliti, je v vasi Vodijane blizu Harkova na vzhodu Ukrajine umrla 56-letna ženska. V južni regiji Dnipro pa je bil v napadu z dronom po navedbah tamkajšnjega guvernerja Sergija Lisaka lažje poškodovan 39-letni moški.

Danes je v Harkovu zaradi sedmih žrtev sobotnega ruskega napada dan žalovanja, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje