Razpotje v Ukrajini: odnosi med Zelenskim in vodjo vojske dosegli vrelišče

Svet 01. Feb 202414:34 10 komentarjev
Valerij Zalužni in Volodimir Zelenski
Foto: PROFIMEDIA

Že tako zaostreni odnosi med ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in vrhovnim poveljnikom ukrajinskih sil Valerijem Zalužnim so v ponedeljek najverjetneje dosegli svoj konec. Zelenski je Zalužnega namreč pozval k odstopu, ta pa je odstop zavrnil, poročajo tuji mediji.

Da so med ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in vrhovnim poveljnikom ukrajinskih sil Valerijem Zalužnim napetosti, je znano že nekaj časa. Te pa so verjetno dosegle vrelišče v ponedeljek.

Zalužni je bil v začetku tedna namreč vpoklican v predsednikovo pisarno, kjer je izvedel, da bo odpuščen z mesta vodje ukrajinske vojske, sta za CNN potrdila dva vira. Gre za posledico večtedenskih ugibanj o napetostih med dvema vodjema, ki se sicer stopnjujejo že od neuspešne ukrajinske protiofenzive. Še dodatno so se povečale po intervjuju Zalužnega za Economist, v katerem je vojno z Rusijo označil za “pat pozicijo”, s tem pa se Zelenski ni strinjal.

Ukrajina neuradnih pričevanj še ni potrdila. Tudi zato je Zalužni v sredo še prišel na delo. Eden od virov je za CNN povedal, da odlok predsednika pričakujejo do konca tedna. Zelenski naj bi sicer Zalužnemu ponudil drugo delovno mesto, ki pa da jo je zavrnil. Tuji mediji poročajo celo, da naj bi zavrnil odstop.

Predstavnik predsednika Sergej Nikiforov je za CNN v ponedeljek zavrnil te govorice, Zelenski pa v ponedeljkovem nagovoru ni več omenjal načelnika vojske.

Valerij Zalužni in Volodimir Zelenski
Foto: REUTERS/Gleb Garanich

Odpustitev Zalužnega bi bil največji vojaški pretres Zelenskega od začetka obsežne ruske invazije. Prav tako je treba na napetosti gledati tudi v luči postopnega padanja podpore Zelenskemu med ukrajinskimi prebivalci, medtem ko Zalužnemu podpora raste. Prvemu zaupa 62 odstotkov Ukrajincev, drugemu pa 88 odstotkov, kažejo decembrski podatki Kyiv Independent.

Trenutno se omenjata dva naslednika Zalužnega. Prvi je Kirilo Budanov, 38-letni vodja direktorata za obrambno obveščevalno dejavnost, ki je tesno povezan z Zelenskim, drugi pa Oleksandr Sirski, poveljnik ukrajinskih kopenskih sil. Po poročanju STA je več potencialnih naslednikov ponudbo za prevzem položaja že zavrnilo.

50-letni Zalužni je vrhovni poveljnik ukrajinskih sil postal nekaj mesecev pred začetkom ruske invazije na Ukrajino februarja 2022. Pripisujejo mu zasluge za več vojaških uspehov, vključno z obrambo Kijeva v prvih dneh ruske invazije ter uspešnimi protiofenzivami v Harkovu in Hersonu jeseni 2022. (STA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje