Po šestih letih prve obsodbe v primeru umora politika kosovskih Srbov

Svet 28. Jun 202416:12 0 komentarjev
Oliver Ivanović
Foto: PROFIMEDIA

Sodišče v Prištini je zaradi vpletenosti v umor zmernega politika kosovskih Srbov Oliverja Ivanovića leta 2018 štiri ljudi obsodilo na kazni od štirih do deset let zapora. Beograd je obsodbo zavrnil kot politično.

Oliverja Ivanovića so 16. januarja 2018 pred stavbo njegove stranke v severnem delu Mitrovice s šestimi streli v hrbet ubili neznanci iz mimo vozečega avtomobila. Bil je viden zmeren politik kosovskih Srbov, pa tudi eden redkih, ki je bil javno kritičen do politike Beograda do Kosova.

Na sojenju, ki je potekalo štiri leta, je sodišče četverico, med katerimi so trije policisti, obsodilo na zaporne kazni od štirih do deset let, skupno na 22 let. Na najvišjo, desetletno kazen, je obsodilo telesnega stražarja Marka Rošića. Dva obtoženca, med njima tajnico Ivanovića, pa so oprostili, poročajo tuje tiskovne agencije in portali v regiji.

Obsojeni so zaradi sodelovanja v organizirani kriminalni skupini, ki je organizirala umor Ivanovića, torej vpletenosti vanj, saj še ni znano, kdo je politika ubil niti, kdo je umor naročil. Dva policista sta obsojena zaradi zlorabe položaja oziroma odstranitve dokazov s kraja umora, poroča portal Kossev.

Tožilstvo je sicer v obtožnici zapisalo, da sta omenjeno kriminalno skupino vodila poslovnež Zvonko Veselinović in bivši podpredsednik Srbske liste Milan Radoičić, ki sta na begu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Milan Radoičić
Milan Radoičić (Foto: N1)

Radoičić je lansko jesen pobegnil v Srbijo, potem ko je prevzel odgovornost za organizacijo napada oboroženih Srbov v kosovski vasi Banjska, v katerem je bil ubit kosovski policist. Dolgo je veljal za najvplivnejšega srbskega politika na severu Kosova in za osebo, ki je blizu oblastem v Beogradu. Zaradi suma organiziranega kriminala in korupcije so ZDA proti njemu leta 2021 uvedle sankcije. Na zahtevo Prištine je Interpol zanj razpisal tiralico.

Beograd je današnjo obsodbo štirih kosovskih Srbov že zavrnil kot politično. V uradu srbske vlade za Kosovo so jo označili za škandalozno. Ocenili so, da je bila sprejeta brez dokazov in pod pomembnim pritiskom iz Prištine, poroča portal Radio Slobodna Evropa.

O umoru Ivanovića ločeno preiskavo vodijo tudi v Beogradu, ki pa je že šest let “v fazi predhodne preiskave”. Visoki srbski predstavniki, tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić, so medtem že večkrat dejali, da vedo, kdo je morilec Ivanovića, ne da bi navedli krivca. Zavračajo pa vpletenost Radoičića.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!