Podpredsednik Srbske liste Radoičić prevzel odgovornost za incident na Kosovu

Svet 29. Sep 202313:33 > 15:33 0 komentarjev
Milan Radoičić
N1

Nekdanji podpredsednik Srbske liste Milan Radoičić je prevzel polno odgovornost za nedeljski incident v vasi Banjska. Obenem je zanikal vpletenost Beograda v napad. Pred tem je kosovska policija izvedla racije v treh občinah na severu Kosova, v katerih je preiskala pet lokacij. Racije naj bi potekale v koordinaciji s pripadniki civilne misije EU na Kosovu (Eulex) in Natove misije na Kosovu (Kfor). Generalni sekretar zveze Nato je medtem napovedal, da Nato na območje pošilja okrepitve.

Nekdanji podpredsednik največje stranke Srbov na Kosovu Srbske liste Milan Radoičić je prevzel polno odgovornost za nedeljske dogodke v vasi Banjska na severu Kosova. Kot je navedel v pisni izjavi, ki jo je medijem prebral njegov odvetnik, je bil razlog za vrnitev na Kosovo “spodbujanje ljudi v njihovem odporu proti režimu Albina Kurtija“. Radoičić je med drugim poudaril, da od oblasti v Beogradu ni imel pomoči, niti jih ni obvestil o svojih namerah, saj da so se razhajali v stališčih.

“Sporočam vsem organom pregona srbskega naroda, da sem osebno opravil vse logistične priprave za obrambo srbskega naroda pred okupatorjem in to dejanje nima nobene povezave z mojim preteklim političnim udejstvovanjem. O tem nisem obvestil nikogar od srbskih ali lokalnih oblasti, niti nisem prejel nobene pomoči, ker smo takrat že imeli različna stališča glede vprašanja upora Kurtijevemu terorju,” je zatrdil.

Glede smrti kosovskega policista je odvetnik nekdanjega podpredsednika Srbske liste dejal, da je ta po njegovih informacijah umrl v eksploziji in od streliva. Radoičić je v pisni izjavi prav tako sporočil, da je odstopil z mesta podpredsednika Srbske liste in da se je pripravljen odzvati vabilom pristojnim srbskim organom.

Po varnostnem incidentu racije v treh občinah

Kosovska policija je sicer danes izvedla racije v treh občinah na severu Kosova, v katerih je preiskala pet lokacij. Racije so potekale v občinah Zubin Potok, Zvečan in Severna Mitrovica. V slednji naj bi kosovska policija med drugim pregledala stavbo, v kateri je živel Radoičić, ki so ga kosovske oblasti obtožile vpletenosti v nedeljski napad na policijo.

Policija naj bi v Mitrovici vdrla tudi v tamkajšnji klinični center, je za srbsko tiskovno agencijo Tanjug povedal direktor te ustanove Zlatan Elek. Pojasnil je, da je policija brez vednosti vodstva bolnišnice preiskala nekatere pisarne in zasegla posnetke varnostnih kamer.

Po navedbah kosovske policije so racije v treh občinah povezane z nedeljskim napadom na policijsko patruljo v kraju Banjska. Spopadi med policijo in oboroženimi skupinami, ki so sledili, so se nato nadaljevali ves dan, v njih pa so umrli policist in trije napadalci.

Kosovske oblasti so priprle šest domnevnih napadalcev, ki so osumljeni več kaznivih dejanj, vključno s terorizmom. Šest drugih naj bi se po spopadih zdravilo v bolnišnici v južni Srbiji. Oblasti v Beogradu na čelu s predsednikom Aleksandrom Vučićem so vpletenost Srbije v incident večkrat zanikale, Priština pa trdi, da je Srbija napadalcem nudila logistično podporo.

Nato pošilja okrepitve

Zveza Nato bo v okviru misije Kfor na Kosovo poslala okrepitve, je danes sporočil generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. Dodal je, da prisotnost Kforja krepijo že od maja, in poudaril, da so jo po potrebi pripravljeni dodatno prilagoditi. “Natova misija Kfor ohranja vidno in hitro odzivno prisotnost po celotnem Kosovu. Vedno bomo sprejemali vse potrebne ukrepe za ohranitev varnega okolja in svobode gibanja za vse ljudi, ki živijo na Kosovu. To počnemo nepristransko in v skladu z našim mandatom Združenih narodov,” je še pojasnil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!