Po uničujočem potresu iz EU v Afganistan prispelo več kot 90 ton pomoči

Svet 30. Okt 202315:24 2 komentarja
Herat, Afganistan
Herat, Afganistan (Foto: PROFIMEDIA)

V Afganistan je prispelo letalo s humanitarno pomočjo EU. V kratkem pa naj bi v državi pristali še dve letali s pomočjo.

Po nizu potresov, ki so v začetku meseca prizadeli zahodni Afganistan, je danes prek humanitarnega zračnega mostu EU v mesto Herat prispelo 92 ton humanitarne pomoči za prizadeto prebivalstvo. Pomoč med drugim vključuje hrano, zdravila in šotore.

“Po nedavnih uničujočih potresih v Afganistanu je EU odločna pri zagotavljanju pomoči in podpore afganistanskemu ljudstvu v stiski. Skupaj se združujemo, da bi zagotovili hitro in učinkovito pomoč, s čimer utelešamo svojo solidarnost in zavezanost k pomoči prizadetim pri obnovi njihovih življenj,” je dejal evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Od celotnega tovora je EU donirala 57 ton materiala iz lastnih zalog v Dubaju, predvsem odeje in šotorske komplete za prezimovanje. Približno 20 ton je donirala Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), še 15 ton pa Svetovni program za hrano (FAO).

V kratkem naj bi iz Brindisija in Dubaja v Herat in Kabul poleteli še dve letali s humanitarno pomočjo, je sporočila Evropska komisija.

Že po prvem smrtonosnem potresu v Afganistanu 7. oktobra je EU odobrila sveženj humanitarne pomoči, ki je vključeval 2,5 milijona evrov sredstev za humanitarne partnerje na terenu ter pomoč v okviru evropske zmogljivosti za humanitarni odziv (EHRC). Skupaj z načrtovanimi poleti znaša skupna pomoč EU približno 4,5 milijona evrov.

Afganistan pogosto prizadenejo potresi, zlasti v gorovju Hindukuš, ki leži blizu stika evrazijske in indijske tektonske plošče. V državi se soočajo s hudo humanitarno krizo, potem ko so se iz regije po vrnitvi talibanov na oblast leta 2021 umaknile številne humanitarne organizacije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje