Talibani prepovedali opij, Afganistanci našli rastlino za izdelavo metamfetamina

Svet 10. Sep 202313:41 0 komentarjev
afganistan, opij, droge
Kampanja za uničevanje nasadov maka; Profimedia

Potem ko so se avgusta 2021 v Afganistanu na oblast vrnili talibani in aprila lani uvedli prepoved gojenja maka, iz katerega pridobivajo opij, se je močno okrepila trgovina s sintetično drogo metamfetamin. Metamfetamin domnevno afganistanskega izvora so že zasegli tudi v Evropi.

V Afganistanu se je po podatkih Združenih narodov v zadnjih letih močno okrepila trgovina s sintetično drogo metamfetamin. Urad Združenih narodov za droge in kriminal (UNODC) v danes objavljenem poročilu piše o “drastičnem, skoraj dvanajstkratnem povečanju zasegov te droge v petih letih, z 2,5 tone leta 2017 na 29,7 tone leta 2021”.

Ugotovitve UNODC nadalje kažejo, da se je preprodaja heroina v Afganistanu nadaljevala, čeprav z nižjo stopnjo, potem ko so se avgusta 2021 vrnili na oblast talibani in aprila 2022 uvedli prepoved gojenja maka, iz katerega pridobivajo opij.

Preprodaja metamfetamina pa se je od omenjene prepovedi močno okrepila, kar kaže na najverjetnejše preoblikovanje trgov prepovedanih drog, na katerih so prej dolgo prevladovali afganistanski opiati. Talibanske oblasti poročila še niso komentirale.

“Povečanje trgovine z metamfetaminom v Afganistanu in regiji kaže na velike spremembe na trgu prepovedanih drog in zahteva našo takojšnjo pozornost. Regionalno usklajevanje, usmerjeno proti preusmerjanju in tihotapljenju kemičnih predhodnih sestavin za te droge, je bistvenega pomena za zaustavitev širjenja nezakonite proizvodnje metamfetamina v Afganistanu in njegovi soseščini,” je v poročilu zapisala izvršna direktorica UNODC Ghada Waly.

Prepoved opija bi lahko vplivala tudi na trg s prepovedanimi drogami v Evropi. Več preberite v članku Na ameriških ulicah še ena smrtonosna zombi droga, prve smrti tudi v Evropi.

Afganistanski metamfetamin že v EU

O zasegih metamfetamina domnevno afganistanskega izvora so poročali tako iz Evropske unije kot z Bližnjega vzhoda, jugovzhodne Azije in vzhodne Afrike. Povečanje števila zasegov po poročanju nemške tiskovne agencije dpa kaže na širitev proizvodnje droge, znane kot kristalni met (metamfetamin), ki jo je mogoče zlahka izdelati v začasnih laboratorijih, ki jih je težko izslediti.

Afganistan ima naravni vir efedrinov, ki je ključna sestavina za pridelavo metamfetamina. Rastlina efedra (s slovenskim imenom metlinka) raste v naravi v visokogorskih regijah Afganistana. V kitajski tradicionalni medicini jo pod imenom ma-huang uporabljajo že pet tisoč let. V ZDA so jo v 1980-ih uporabljali v prehranskih dopolnilih za hujšanje, po več smrtnih primerih pa so njeno prodajo prepovedali. Šele v zadnjem desetletju so proizvajalci prepovedanih drog odkrili njen potencial za izdelavo meta.

efedra, rastline
Efedra oziroma metlinka; Profimedia

Čeprav je te rastline v Afganistanu v izobilju, UNODC ocenjuje, da pridelava drog najverjetneje ne sloni samo na njej. To strokovnjaki pripisujejo dejstvu, da je rastlino zahtevno nabirati in da je za kilogram droge treba zbrati velike količine te rastline. Drugi viri efedrina so verjetno farmacevtski izdelki, kot so zdravila proti prehladu, in industrijski efedrini v razsutem stanju, ki jih množično proizvajajo v regiji.

Kot na svoji spletni strani pojasnjuje Društvo za zmanjševanje škode zaradi drog Stigma, je metamfetamin močna sintetična stimulativna droga, kemično sorodna amfetaminu, vendar z močnejšimi učinki na centralni živčni sistem. Med negativnimi učinki med drugim naštejejo nepravilen srčni ritem, visok krvni pritisk, dehidracijo, poškodbe jeter in ledvic. Pri redni uporabi dokazano povzroča poškodbe možganov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!