Zaušnica Bidnovim demokratom: Virginijo bo vodil republikanec Youngkin

Svet 03. Nov 202119:09 > 19:45 0 komentarjev
Glenn Youngkin
(Glenn Youngkin). Jonathan Ernst/REUTERS

Demokrati so na torkovih volitvah v ZDA izgubili pomemben guvernerski položaj v Virginiji, to pa se jim lahko zgodi tudi v New Jerseyju, kjer glasove v presenetljivo tesni tekmi za guvernerja še preštevajo. Od vseh državnih in lokalnih volitev po ZDA obe guvernerski tekmi najbolj odmevata v luči kongresnih volitev prihodnje leto.

Demokrat Joe Biden je lani na predsedniških volitvah v Virginiji prepričljivo premagal Donalda Trumpa s prednostjo desetih odstotnih točk, že leto dni kasneje pa je moral nekdanji demokratski guverner države Terry McAuliffe priznati premoč republikanskemu protikandidatu Glennu Youngkinu, ki je zmagal tesno z 51 odstotki proti 49.

Ankete v Virginiji so bile tesne in so napovedovale možnost preobrata, povsem drugače pa je bilo v New Jerseyju, kjer so ankete napovedovale dokaj gladko osvojitev drugega mandata demokratskemu guvernerju Philu Murphyju proti nekdanjemu državnemu kongresniku, republikancu Jacku Ciattarelliju.

Murphy je pred štirimi leti zmagal s prednostjo 16 odstotnih točk, po preštetih 85 odstotkih glasovih pa je tokrat povsem izenačen z republikanskim nasprotnikom pri 49 odstotkih glasov. Murphy je v New Jerseyju uvedel nekaj politik, ki so med prioritetami Bidna na zvezni ravni v okviru socialnega in podnebnega zakona.

Demokrati na razpotju

Demokrati so se tako po torkovih volitvah znašli na razpotju: ali se bodo odpovedali Bidnovim prioritetam, ki ZDA za ameriške razmere potiskajo v levo, ali pa bodo pri njih vztrajali v upanju, da bodo volivci do novembra prihodnje leto ugotovili, da želijo takšne spremembe. Takrat bodo namreč volitve v kongres, ki bodo sredi predsedniškega mandata in bodo odločile, kdo bo imel večino zadnji dve leti Bidnove administracije. Demokrati imajo sedaj tesno večino v predstavniškem domu in senatu, kljub temu pa imajo velike težave s potrjevanjem predsednikove politike.

Terry McAuliffe
Tom Brenner/REUTERS

Youngkin je v Virginiji, kot kaže, našel formulo za uspeh republikancev na prihodnjih volitvah s tem, da je sprejel Trumpovo podporo. Trumpa ni kritiziral, vendar pa mu tudi ni dovolil na svoje dogodke, ker nekdanji predsednik v Virginiji ni priljubljen. Trump se medtem že hvali, da je bila njegova podpora odločilna za Youngkinovo zmago.

Virginija, ki leži ob Washingtonu, se je zaradi širitve predmestij prestolnice ZDA zadnja leta vse bolj prevešala na stran Demokratov. Tudi zato je Youngkinova zmaga zanje zelo boleča. Oba demokratska kandidata za guvernerja, McAuliffe in Murphy, sta skušala svoja nasprotnika prikazati kot Trumpova lakaja, vendar se je izkazalo, da Trump za demokratske volilne baze ni več tako moteč kot lani.

Glenn Youngkin
(Glenn Youngkin). Jonathan Ernst/REUTERS

Youngkin je v Virginiji izkoristil nezadovoljstvo belopoltih Američanov s šolskim sistemom, kjer se v javnih šolah počasi uvaja nekoliko spremenjen učni program glede zgodovine suženjstva in rasizma v ZDA, odmeval pa je spor glede knjig v knjižnicah. Medtem ko se je Youngkin postavil na stran staršev, ki so zahtevali odstranitev določenih knjig, pa je McAuliffe izjavil, da starši ne morejo odločati o tem, kaj bo v knjižnici niti o učnem programu v javnih šolah.

Republikancem je na torkovih volitvah pomagal tudi padec priljubljenosti predsednika Bidna v anketah zaradi upočasnitve okrevanja ekonomije in naraščanja inflacije, pa tudi ponesrečenega umika iz Afganistana.

Večina pričakovanj izpolnjenih

Druge volitve po ZDA so se večinoma izšle po napovedih. Demokrati ohranjajo prevlado v večjih mestih. V New Yorku bo demokrata Billa de Blasia nasledil nekdanji policist in šele drugi temnopolti župan v zgodovini mesta Eric Adams, Boston je dobil prvo županjo azijskih korenin Michelle Wu, Cincinnati pa podobno Aftaba Purevala. Zmaga se obeta tudi Bruceu Harrellu v Seattlu.

Volivci Minneapolisa so medtem zavrnili referendumsko pobudo o preoblikovanju policije v urad javne varnosti za zmanjšanje policijskega nasilja, v Tusconu v Arizoni pa so potrdili povišanje minimalne plače na 15 dolarjev na uro. V Milwaukeeju so v tekmi za šolski odbor slavili zmerni kandidati, ki so zavrnili izzive konservativnih kandidatov glede odprave pouka o rasizmu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!