Po volitvah na Poljskem korak v smer liberalizacije pravice do splava

Svet 14. Nov 202315:58 0 komentarjev
Poljska, protesti
Foto: PROFIMEDIA

Poljska levica je vložila predloga zakonov za liberalizacijo zakonodaje o splavu.

Poljska levica, ki je del opozicijskega zavezništva z večino v parlamentu, je v ponedeljek predložila dva predloga zakonov za liberalizacijo zakonodaje o umetni prekinitvi nosečnosti. Prvi predlog predvideva legalizacijo pravice do prekinitve nosečnosti do 12. tedna, drugi pa dekriminalizira pomoč pri splavu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poljska ima eno najbolj restriktivnih zakonodaj glede prekinitve nosečnosti v Evropi. V državi je splav prepovedan, razen v primerih posilstva in incesta ter kadar je ogroženo materino življenje ali zdravje. Zakonodajo so leta 2021 še zaostrili, ko je ustavno sodišče pritrdilo vladi in odločilo, da je prekinitev nosečnosti zaradi okvare ploda protiustavna. O tem, kako ta izjemno restriktivna zakonodaja negativno vpliva na življenje žensk, smo pisali v prispevku Vse pogosteje napišejo “Nujno” in “Pomagajte mi”.

Ker je pomoč pri splavu na Poljskem prepovedana, aktivistom in zdravnikom, ki pomagajo, grozi zaporna kazen. Marca je bila aktivistka Justyna Wydrzynska v prvem takem primeru spoznana za krivo, da je nosečnici priskrbela tablete za splav. Obsojena je bila na družbeno koristno delo.

Poljska, splav
Foto: PROFIMEDIA

Predloga je levica vložila v ponedeljek, ravno na dan, ko se je poljski parlament sešel na ustanovnem zasedanju po volitvah 15. oktobra. V skladu z ustavo je na seji parlamenta odstopila vlada premierja Mateusza Morawieckega, predsednik države Andrzej Duda pa je mandat za sestavo nove vlade podelil Morawieckemu.

Duda, ki je tako kot Morawiecki član vladajoče stranke Zakon in Pravičnost (PiS), je odločitev utemeljil z ugotovitvijo, da PiS kljub porazu na volitvah ostaja največja posamezna stranka v parlamentu. Kritiki pa so mu očitali, da je poskušal PiS zagotoviti še nekaj tednov na oblasti. Ustava določa, da ima Morawiecki za sestavo vlade na voljo 14 dni. Kot so sporočili iz njegovega kabineta, bo novo vlado predvidoma predstavil med 12. in 14. dnem po prejemu mandata.

Jasno je, da noben predlagani kabinet stranke PiS ne bo imel zadostne podpore v parlamentu, ta poteza pa pomeni, da bo opozicija morala počakati do začetka decembra, preden bo lahko prevzela vodenje vlade, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Na volitvah je namreč opozicijsko zavezništvo pod vodstvom nekdanjega predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska dobilo jasno večino. Čeprav je vladajoča PiS s 194 sedeži najmočnejša stranka v parlamentu, ji ni uspelo doseči absolutne večine in nima koalicijskega partnerja. Liberalna opozicija ima v parlamentu 248 sedežev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!