Na Poljskem obsodili aktivistko, ki je ženski v stiski poslala tablete za splav

Svet 14. Mar 202316:37 4 komentarji
Justyna Wydrzynska
PROFIMEDIA

Na Poljskem, kjer imajo eno od najstrožjih zakonodaj na področju splava v Evropi, so obsodili aktivistko Justyno Wydrzynsko, ki je ženski v stiski poslala tablete za opravljanje splava na domu. Aktivisti in zagovorniki človekovih pravic so odločitev sodišča že obsodili, Wydrzynska pa je napovedala pritožbo. Wydrzynska je prva aktivistka, ki je bila na Poljskem obsojena zaradi pomoči pri opravljanju umetne prekinitve nosečnosti.

Poljsko sodišče je obsodilo aktivistko Justyno Wydrzynsko, ki se zavzema za pravico do splava. Ker je tabletke za opravljanje splava poslala ženski v stiski, ji je sodišče dosodilo kazen osemmesečnega opravljanja družbenokoristnih del (30 ur mesečno), kazen pa prav tako predvideva omejitev njene svobode.

Wydrzynska, članica in ena od ustanoviteljic organizacije Abortion Dream Team, ki ženske informira o možnostih za varno prekinitev neželene nosečnosti, je tabletke za splav poslala Anii, žrtvi nasilja v družini.

Več o tem, kako zamejevanje pravice do splava vpliva na življenje žensk na Poljskem, preberite v prispevku Vse pogosteje napišejo “Nujno” in “Pomagajte mi”.

“Bilo je na začetku pandemije covida-19, konec februarja leta 2020. Vedeli smo, da bodo meje zaprte in da bo potovati zelo težko. Ania je vseeno želela odpotovati, a jo je mož ustrahoval. Dejal ji je, da jo bo, če bo odpotovala v Nemčijo, da bi tam opravila abortus, prijavil policiji zaradi ugrabitve. S seboj bi namreč morala vzeti majhnega otroka, ki sta ga imela,” je pred časom opisala v intervjuju za N1.

Tudi Wydrzynska je bila v preteklosti žrtev nasilja. Kot poroča Washington Post, je v zadnji izjavi pred sodiščem opisala svojo izkušnjo nasilja v družini, pri čemer je jokala. Kot je na Twitterju sporočila poljska Amnesty International, je Wydrzynska po obsodbi povedala, da se ne počuti krivo in da se bo pritožila na višjestopenjsko sodišče.

Organizacije in aktivisti, ki se zavzemajo za človekove pravice, so že v času sojenja opozarjali, da proces poglablja atmosfero strahu in – tudi prek targetiranja aktivistov – ljudi odvrača od tega, da bi pomagali. Tudi današnjo odločitev sodišča so ostro obsodili; med njimi sta dve vplivni mednarodni organizaciji. Organizacija Center for Reproductive Rights je sodbo označila za “napačno”, evropska izpostava International Planned Parenthood Federation pa za “krivo”.

Sodbo je med drugimi obsodila tudi parlamentarna skupina S&D. “Sramotna obsodba na Poljskem! /…/ Nihče ne bi smel biti preganjan zaradi pomoči ženski v stiski. Dostop do splava ter spolnih in reproduktivnih pravic/zdravja je temeljna pravica. Je osnovna zdravstvena storitev, do katere mora imeti dostop vsaka ženska,” so sporočili na Twitterju.

Umetna prekinitev nosečnosti je na Poljskem zelo omejena. Splav je zakonit le še v primeru, ko je nosečnost posledica kaznivega dejanja, kot sta posilstvo ali incest, ter v primerih, ko je ogroženo zdravje oziroma življenje nosečnice. Poljski kazenski zakonik ne predvideva kazni za ženske, ki prekinejo nosečnost, a do tri leta zapora grozijo vsem, ki jim pri tem kakorkoli pomagajo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje