Po vsiljeni reformi Francozi razjarjeni: gorijo vozila, na ulicah kupi odpadkov

Svet 17. Mar 202318:11 2 komentarja

Po sprejetju pokojninske reforme mimo parlamenta so v večjih mestih v Franciji izbruhnili protesti. Nezadovoljni Francozi so zažigali zabojnike in avtomobile, policija je proti protestnikom uporabila solzivec, aretirali so več kot tristo ljudi.

Na protestih proti pokojninski reformi, ki jo je francoska vlada v četrtek sprejela mimo parlamenta, so v večernih urah po državi izbruhnili izgredi.

Policija je proti protestnikom med drugim uporabila solzivec in prijela 310 ljudi, od tega 258 v Parizu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pokojninska reforma je eden glavnih reformnih projektov francoskega predsednika Emmanuela Macrona. Njena osrednja točka je dvig upokojitvene starosti z 62 na 64 let. Poleg tega naj bi se z njo povečalo število let, potrebnih za vplačevanje v pokojninski sistem, najnižja pokojnina pa naj bi se zvišala na 1.200 evrov.

Po potrditvi v senatu se je nato francoska vlada v četrtek tik pred predvidenim glasovanjem v narodni skupščini, kjer ni imela zagotovljene večine, reformo odločila sprejeti sama, kar ji omogoča poseben ustavni instrument. Trdi, da gre za nujno reformo, brez katere da se bo pokojninski sistem sesul.

Poteza je naletela na glasno neodobravanje opozicijskih politikov, ki so med nagovorom premierke Elisabeth Borne v parlamentu med drugim prepevali francosko himno. Glede na napovedi se vladi zaradi odločitve obeta tudi glasovanje o nezaupnici.

Promet v Parizu blokiran, odpadki se kopičijo na ulicah

Po potrditvi reforme, ki ji nasprotujejo tudi sindikati, so se na ulicah francoskih mest v četrtek zvečer začeli zbirati protestniki. O protestih so poročali iz Marseilla, Dijona, Nantesa, Rennesa, Rouena, Grenobla, Toulousa in Nice. V Parizu so se protestniki zbrali na trgu Place de la Concorde, kjer jih je policija naštela okrog 6.000.

Prišlo je tudi do izgredov in spopadov s policijo. Protestniki so sredi trga prižgali ogenj in obmetavali policiste z različnimi predmeti. Policija je pri praznjenju trga med drugim uporabila vodni top in solzivec. V prestolnici so v zvezi z izgredi aretirali 258 ljudi.

REUTERS

O protestih so v četrtek zvečer poročali tudi iz nekaterih drugih francoskih mest. Po vsej državi so prijeli 310 ljudi.

“Nasprotovanje je legitimno, protesti so legitimni, povzročanje kaosa pa ne,” je danes za za radio RTL poudaril francoski notranji minister Gerald Darmanin.

Po pozivu sindikata CGT k ukrepanju je okoli 200 protestnikov davi začasno blokiralo promet v središču Pariza. V nekaterih drugih francoskih mestih, kot sta Rennes in Brest, so protestniki začasno blokirali ceste in krožišča, je poročal časnik Le Parisien.

Mladi protestniki so tudi delno zasedli šole in univerze, med drugim v Clermont-Ferrandu in Lillu.

Nekatere rafinerije so napovedale obnovitev ali podaljšanje stavk. V Parizu je policija pozvala stavkajoče smetarje, naj začnejo odstranjevati približno 9.000 ton odpadkov, ki so se nakopičili na mestnih ulicah.

Francija, odpadki Francija, odpadki
PROFIMEDIA
Francija Francija
PROFIMEDIA
Francija Francija
PROFIMEDIA
Francija Francija
PROFIMEDIA

Protesti in stavke botrujejo tudi motnjam v francoskem javnem prevozu in železniškem sistemu, ki pa so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa večinoma obvladljive. V Toulonu na jugu Francije so protestniki po navedbah televizije BFMTV zasedli železniške tire in ustavili železniški promet.

Sindikati napovedujejo nadaljevanje nasprotovanja reformi in za naslednji četrtek napovedujejo nov dan množičnih stavk in protestov.

Notranji minister Darmanin je policiji naročil, naj zaradi protestov, ki se nadaljujejo, poostri varovanje poslancev. Ti so, kot navaja minister po poročanju portala France Info, med drugim izpostavljeni grožnjam in žalitvam ter poškodovanju lastnine.

Francoski poslanci so danes vložili dva predloga nezaupnice vladi premierke Elisabeth Borne, ker je v četrtek mimo parlamenta sprejela nepriljubljeno pokojninsko reformo. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, ki navaja parlamentarne vire, naj bi spodnji dom parlamenta predloga verjetno obravnaval v ponedeljek popoldne. Zgornji dom parlamenta, senat, je kompromisno besedilo reforme, ki je naletela na močno nasprotovanje sindikatov in javnosti ter opozicije, potrdil v četrtek. Isti dan bi moralo slediti glasovanje v narodni skupščini.

Zaradi sprejema reforme mimo parlamenta so poslanci poslanske skupine neodvisnih poslancev Liot danes vložili medstrankarski predlog nezaupnice vladi, ki so ga podpisali tudi člani levega zavezništva Nupes. Drugi predlog nezaupnice pa so vložili poslanci skrajno desnega Nacionalnega zbora Marine Le Pen. Ta predlog naj bi dobil manjšo podporo, a je stranka že sporočila, da bo podprla tudi omenjeni predlog neodvisnih poslancev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje