Policija preiskuje, zakaj se je v nemškem hotelu zgodil “hollywoodski scenarij”

Svet 18. Dec 202212:56 0 komentarjev
Berlin, akvarij
Profimedia

Kaj je povzročilo petkovo nesrečo v berlinskem hotelu, kjer se je razpočil največji cilindrični akvarij na svetu? Preiskava še poteka. Policija je medtem sporočila, da ne išče osumljencev za nesrečo in se distancira od lažnih objav na družbenih omrežjih.

Berlinska policija je na svojem profilu na Twitterju odgovorila na lažne novice o tem, da naj bi iskali osumljenca za petkovo nesrečo, ki se je zgodila v berlinskem hotelu Raddison. Kot smo poročali, se je v preddverju hotela razpočil največji cilindirčni akvarij na svetu imenovan AquaDom. Na ulico je steklo milijon litrov vode, ki je razdejala del preddverja in pročelje. Po poročanju policije so drobci stekla poškodovali dve osebi, ki sta bili prepeljani v bolnišnico.

Posnetki ene od uporabnic Instagrama kažejo razdejanje v hotelu po nesreči. Goste hotela so po nesreči premestili, hotel pa ostaja zaprt.

V nesreči je poginila večina od 1500 tropskih rib, ki so živele v akvariju. Po poročanju STA so gasilci uspeli rešiti 630 rib, ki so živele v podzemnih akvarijih za razmnoževanje. Preživela je le peščica rib iz glavnega akvarija. “Z omenjenega območja smo rešili tri velika vedra rib,” je sporočil predstavnik gasilcev. Poleg tega so nekaj živih rib našli v zaplatah vode, ki so ostale pod uničenim akvarijem. Nekatere od preživelih rib so namestili v berlinski živalski vrt, druge so sprejeli v centru za morske živali in nekateri specializirani lastniki akvarijev. Proces premestitve pa, po besedah pristojnih, še ni končan. V hotelu prav tako še vedno črpajo vodo iz podzemnih garaž. Večina vode je sicer odtekla v kanalizacijo, nekaj pa tudi v kleti in bližnje stavbe, med drugim muzej Nemške demokratične republike.

Čeprav se je policija jasno distancirala od lažnih novic na Twitterju, preiskava vzrokov nesreče še poteka. BBC poroča, da obstajajo ugibanja, ali so nesrečo zakrivile nizke temperature. Te so se v petek spustile na minus šest stopinj Celzija in bi lahko zakrivile nastanek razpoke v steklu. Berlinska senatorka za notranje zadeve Iris Spranger je sicer povedala, da prva odkritja nakazujejo, da bi bil vzrok za nesrečo lahko dotrajan material.

Ekipa ameriškega podjetja Reynolds Polymer Technology, ki je sodelovalo pri postavljanju uničenega AquaDoma, bo preiskala vzroke nesreče. Za zdaj je še prezgodaj, da bi določili, kaj je konkreten razlog za petkov dogodek.

Profimedia

AquaDom, ki je bil postavljen leta 2003, obnovljen pa 2020, je delo arhitekta Michaela Jessinga. Ta je v intervjuju za Reuters ob postavitvi akvarija dejal, da akvarija ni mogoče namerno sabotirati ali uničiti. V steklo bi kvečjemu lahko zvrtali majhno luknjo, pri čemer bi ven steklo malo vode, celoten cilinder se pa ne bi mogel razpočiti, je pojasnil takrat. “Takšni hollywoodski scenariji ali najslabši možni scenariji se tukaj ne morejo zgoditi,” je še dodal.

Raddison, akvarij
Profimedia

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!