Poljska opozicija ostro nad referendum o reformi azilne politike EU

Svet 16. Avg 202315:45 1 komentar
Donald Tusk
Donald Tusk (Foto: Kacper Pempel/REUTERS)

Poljska opozicija je kritična do referenduma o načrtih EU za reformo azilne politike, ki naj bi potekal na dan parlamentarnih volitev.

Vodja poljske opozicije Donald Tusk je danes obsodil načrtovani referendum vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) o načrtih EU za reformo azilne politike. Označil ga je za neveljavnega in opozoril, da PiS z državnimi sredstvi vodi svojo volilno kampanjo. Referendum bo namreč predvidoma potekal vzporedno s parlamentarnimi volitvami.

“Ta referendum je neveljaven,” je danes na seji upravnega odbora svoje stranke Državljanska platforma izjavil nekdanji poljski premier Tusk.

Načrtovani referendum bo predvidoma potekal 15. oktobra vzporedno s parlamentarnimi volitvami. Na njem bodo volivci poleg načrtov EU za reformo azilne politike odločali še o tem, ali naj se ohrani ograja na meji z Belorusijo, o privatizaciji državnih podjetij in dvigu upokojitvene starosti.

Opozicija stranki PiS že dlje časa očita, da namerava referendum izkoristiti za mobilizacijo dodatnih volivcev za parlamentarne volitve. Poljski parlament naj bi sicer v četrtek potrdil izvedbo referenduma, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Notranji ministri EU so v začetku junija v okviru migracijskega pakta dosegli dogovor o reformi upravljanja azila in migracij ter azilnih postopkih. Kompromis med drugim določa, da sprejemanje beguncev ne bi smelo biti več prostovoljno, temveč obvezno. Države, ki ne bodo želele sprejeti beguncev, bodo morale plačati odškodnino. Vlada v Varšavi pa temu nasprotuje. Poljska zahteva, da se mora vsaka država EU sama odločiti, kako podpreti države, ki se soočajo s posebno visokim številom migrantov. Izid referenduma sicer ne bo vplival na načrte EU.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje