Poljaki na referendum o azilni politiki: “Želijo kulturno spremeniti Evropo”

Svet 15. Jun 202316:42 2 komentarja
Ljudje v Krakovu
PROFIMEDIA

Jaroslaw Kaczynski, predsednik poljske vladajoče stranke, je sporočil, da bodo Poljaki šli na referendum o načrtu Evropske unije o prenovi azilnih pravil, ki se med drugim nanašajo na obvezen sprejem prosilcev za azil.

Predsednik poljske vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) Jaroslaw Kaczynski je danes sporočil, da bo Poljska izvedla referendum o načrtu Evropske unije o prenovi azilnih pravil, ki se med drugim nanašajo na obvezen sprejem prosilcev za azil in migrantov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Notranji ministri EU so se minuli teden v Luxembourgu dogovorili o zaostritvi azilnih postopkov. Načrti med drugim vključujejo tudi t. i. mehanizem obvezne solidarnosti, s čimer bi zagotovili skupno podporo članicam, ki so najbolj izpostavljene migracijskim pritiskom. Manj obremenjene članice, ki ne bi želele sprejeti beguncev, bi v skladu z dogovorom plačale znesek v višini 20.000 evrov na prosilca za azil.

Madžarska in Poljska sta glasovali proti predlogu, medtem ko so se Bolgarija, Litva, Malta in Slovaška glasovanja vzdržale.

“S tem se ne strinjamo, prav tako ne poljski narod. To mora biti vprašanje na referendumu, ki ga bomo tudi organizirali. Poljaki se morajo o tem izreči sami,” je Kaczynski dejal med današnjo razpravo v parlamenetu o tem vprašanju.

“To ni migracijski pakt, ampak diktat, katerega cilj je kulturno spremeniti Evropo,” pa je dejal poljski premier Mateusz Morawiecki. “To je Sejm in ne Bundestag, zato imamo vso pravico in dolžnost, da glasujemo v korist interesov Poljske,” je dodal.

Jaroslaw Kaczynski
PROFIMEDIA (Jaroslaw Kaczynski)

Poljska je sicer po ruski invaziji na Ukrajino od februarja lani sprejela več kot milijon ukrajinskih beguncev, ki so zbežali iz svoje države, vendar pa oblasti v Varšavi že dolgo nasprotujejo premestitviprebežnikov, ki prihajajo iz drugih delov sveta preko Sredozemlja.

Vprašanje migracij bo verjetno v ospredju tudi pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo na Poljskem potekale letos jeseni. V anketah trenutno vodi vladajoča PiS pred liberalnim opozicijskim blokom pod vodstvom nekdanjega poljskega premierja in nekdanjega predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje