Poljski premier namignil na možnost zaprtja meje z Ukrajino za blago

Svet 28. Feb 202416:37 1 komentar
Donald Tusk
Foto: Kacper Pempel/REUTERS

Poljska zaradi napetosti glede uvoza cenejših kmetijskih proizvodov razmišlja o začasnem zaprtju meje z Ukrajino za blago, je napovedal poljski premier Donald Tusk.

“Z ukrajinsko stranjo se pogovarjamo o začasnem zaprtju meje in splošni ustavitvi trgovanja,” je danes novinarjem dejal poljski premier Donald Tusk in poudaril, da bi šlo za začasno rešitev, ki da bi bila za obe državi boleča.

“Pripravljen sem sprejeti težke odločitve glede meje z Ukrajino, vedno ob posvetovanjih s Kijevom, da ne bi prihajalo do nepotrebnih napetosti. A poiskati moramo dolgoročno rešitev,” je dodal v izjavi, ki jo povzemajo tuje tiskovne agencije.

V ozadju napetosti med državama so protesti poljskih kmetov, ki že več tednov ukrajinskim tovornjakom preprečujejo vstop v njihovo državo zaradi, kot pravijo, nelojalne konkurence cenejšega uvoza iz sosednje države.

Protestirajo tudi proti predpisom EU, ki nekaterim ukrajinskim kmetijskim proizvodom omogočajo brezcarinski dostop na trge EU. Kmetje trdijo, da je to povzročilo padec cen njihovih pridelkov in otežilo njihovo prodajo na domačem trgu.

Poti na Poljsko so namreč postale izvozna rešilna bilka za Ukrajino, predvsem za njen kmetijski sektor, potem ko je ruska invazija februarja 2022 otežila izvoz žita čez Črno morje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje