Protesti poljskih kmetov: “Policija ne bo dovolila anarhije v javnem življenju”

Svet 28. Feb 202414:17 0 komentarjev
Protest poljskih kmetov (Foto: PROFIMEDIA)

Poljske oblasti so danes opozorile, da bodo kmetje na protestih, ki bodo kršili zakon, kazensko odgovarjali. Poljski kmetje že več tednov protestno zasedajo ceste in mejne prehode po državi, v torek pa so zasedli tudi prestolnico Varšavo. Med preteklimi protestnimi akcijami so večkrat tudi razsuli žito iz tovornih vlakov.

Kmetje, ki storijo kaznivo dejanje, bodo občutili vso težo zakona, je za poljski radio danes dejal notranji minister Marcin Kierwinski v opozorilo protestnikom. “Kar se je zgodilo na več mestih, to je razsipavanje žita iz transporta, je nesprejemljivo,” je opozoril.

“Poljska policija in vlada premierja Donalda Tuska ne bosta dovolili takšne anarhije v javnem življenju,” je dodal po poročanju poljske tiskovne agencije PAP.

Do ministrovih izjav prihaja v času, ko poljski kmetje nadaljujejo proteste po državi in ob meji z Ukrajino, pri čemer nasprotujejo evropski kmetijski politiki v okviru zelenega dogovora in uvozu cenejšega ukrajinskega žita in drugih agroživilskih proizvodov, ki da bodo po njihovem spodkopali domači trg.

Ukrajinske oblasti so v ponedeljek Varšavo pozvale, naj privede pred roko pravice tiste, ki so odgovorni za razsutje ukrajinskega žita konec minulega tedna. Po poročanju PAP so protestniki odprli osem od 40 železniških vagonov in iz njih razsuli od 160 do 180 ton ukrajinske koruze, namenjene v Maroko.

protest poljskih kmetov v Varšavi
Protest poljskih kmetov v Varšavi (Foto: PROFIMEDIA)

Minister Kierwinski je še dejal, da policija vsako namerno razsutje žita obravnava kot kaznivo dejanje.

Na torkovih protestih v Varšavi so kmetje svoje nezadovoljstvo med drugim izražali s petardami in sirenami, ob tem pa nosili napise “Naša država – naša hrana” in “Mi, kmetje in svobodni Poljaki, pravimo stop zeleni norosti”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!