Poljski premier prvič v Kijevu: “Tu poteka svetovna fronta med dobrim in zlim”

Svet 22. Jan 202410:25 > 14:52 6 komentarjev
Foto: Poljski urad predsednika vlade/X

Poljski premier Donald Tusk je danes prvič, odkar je postal novi predsednik vlade, obiskal Kijev. Tusk se je poklonil ukrajinskim vojakom, ki so umrli v vojni. "Ni me sram uporabiti teh velikih besed: tu, v Ukrajini, poteka svetovna fronta med dobrim in zlim," je dejal Tusk na novinarski konferenci skupaj s predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

Poljski premier Donald Tusk je danes prispel v Kijev na pogovore z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in premierjem Denisom Šmigalom.

“Ni me sram uporabiti teh velikih besed: tu, v Ukrajini, poteka svetovna fronta med dobrim in zlim,” je dejal Tusk na novinarski konferenci skupaj z ukrajinskim predsednikom.

Zagotovil je, da je Poljska zanesljiva in stabilna zaveznica Ukrajine. Ruska invazija po njegovem prepričanju vpliva na varnost celega sveta, predvsem pa Poljske zaradi geografske bližine, poroča nemška tiskovna agencija dpa. “Ne obstaja nič pomembnejšega, kot da se podpira Ukrajino pri njenih vojaških naporih proti ruskemu napadu,” je dodal.

Tusk se je v Kijevu sicer najprej poklonil ukrajinskim vojakom, ki so umrli v vojni z Rusijo. To je prvi obisk Tuska v Ukrajini, odkar je lani decembra postal novi predsednik poljske vlade.

Poljska je sosednjo Ukrajino od začetka vojne leta 2022 redno vojaško podpirala in sprejela številne ukrajinske begunce.

Tudi Tusk je ob nastopu mandata obljubil nadaljnjo podporo Kijevu. Nedavno je izpostavil, da so razmere v Ukrajini pomembne tudi za poljsko varnost. Je pa ocenil, da bo nujna tudi razprava na temo poljskih tovornjakarjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Danes sicer ni neposredno omenil poljskih avtoprevoznikov, je pa priznal, da obstajajo med državama tudi različna stališča in da bodo o tem govorili, da bi lahko čimprej rešili te težave.

Poljski prevozniki so od novembra do prejšnjega tedna namreč blokirali mejo z Ukrajino. Blokado so prekinili začasno. Zahtevajo ponovno uvedbo omejitev in dovoljenj za ukrajinska podjetja pri izvajanju storitev v EU, ki jih je Bruselj odpravil kmalu po ruski invaziji na Ukrajino. Avtoprevozniki se pritožujejo, da njihovo poslovanje spodkopavajo ukrajinska podjetja, ki svojim voznikom plačujejo bistveno manj, niso zavezana standardom EU in z nižjimi stroški predstavljajo konkurenco poljskim podjetjem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje