Bodoči premier Tusk: S spoštovanjem si bo Poljska povrnila močan položaj v EU

Svet 12. Dec 202315:03 > 15:32 0 komentarjev
Donald Tusk
Foto: Dawid Zuchowicz/Agencja Wyborcza.pl via REUTERS

Kandidat za poljskega premierja Donald Tusk je predstavil svojo vizijo za razvoj države in ministrske kandidate. V nagovoru poslancem je dejal, da si bo Poljska pod njegovo vlado s spoštovanjem in upoštevanjem širše skupnosti povrnila močan položaj v EU, dodal je še, da Poljska ostaja močna zavezništva ZDA in Nata.

Kandidat za poljskega premierja Donald Tusk, ki mu je parlament v ponedeljek podelil mandat za sestavo vlade, je danes pred glasovanjem o zaupnici poslancem predstavil svojo vizijo in ministrske kandidate.

Med drugim se je zavzel za močno vlogo Poljske znotraj EU in Nata, ter podprl mobilizacijo Zahoda za podporo Ukrajini.

Vodja dosedanje poljske opozicije Donald Tusk je danes v nagovoru poslancem poljskega parlamenta dejal, da si bo Poljska pod njegovo vlado s spoštovanjem in upoštevanjem širše skupnosti povrnila močan položaj v EU, poroča poljska tiskovna agencija PAP. Prejšnja desna vlada pod vodstvom konservativne stranke Zakon in pravičnost (PiS) je bila namreč pogosto v sporu z Brusljem.

Dodal je še, da bo Poljska ostala močna zaveznica ZDA in Nata z ohranjanjem in krepitvijo povezav znotraj severnoatlantskega zavezništva. Pozval je k mobilizaciji Zahoda v podporo Ukrajini, ki se sooča z rusko agresijo. “Jasno in glasno bomo pozvali k popolni mobilizaciji svobodnega sveta in Zahoda v podporo Ukrajini v tej vojni. Druge možnosti ni,” je dejal.

Poleg tega se je Tusk zahvalil Poljakom za rekordno udeležbo na volitvah 15. oktobra – ta datum se bo po njegovih besedah zapisal v zgodovino kot dan miroljubnega protesta za svobodo in demokracijo. Sporočil je, da se bo njegova vladna koalicija imenovala Koalicija 15. oktobra.

Glasovanje o zaupnici Tuskovi novi vladi naj bi potekalo danes zvečer, potem ko bodo poslanci zaključili razpravo po njegovem nagovoru, poroča Guardian. K razpravi se je namreč prijavilo kar 254 poslancev, vsak od njih pa bo imel minuto časa, da bodočemu premierju zastavi vprašanje.

Najverjetnejši bodoči premier je predstavil tudi svoje kandidate in kandidatke za 26 ministrskih položajev, med katerimi je devet žensk.

Nagovor Tuska poljskih poslancev
Foto: Dawid Zuchowicz/Agencja Wyborcza.pl via REUTERS

Podpredsednik vlade in obrambni minister naj bi postal vodja Poljske ljudske stranke Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. Položaj notranjega ministra naj bi prevzel sekretar Tuskove stranke Marcin Kierwinski, na položaj zunanjega ministra pa se vrača Radoslaw Sikorski, ki je to funkcijo že opravljal v dveh Tuskovih vladah med letoma 2007 in 2014.

Spodnji dom poljskega parlamenta v ponedeljek pričakovano ni izglasoval zaupnice manjšinski vladi dosedanjega premierja Mateusza Morawieckega, kar je pot za sestavo vlade odprlo Tusku, nekdanjemu predsedniku Evropskega sveta in vodji Državljanske platforme (PO).

Tri liberalne stranke iz opozicijskega zavezništva – poleg Tuskove PO še stranki Tretja pot in Nova levica – so na oktobrskih volitvah na Poljskem osvojile večino 248 od 460 sedežev v sejmu. To bo sicer Tuskov tretji mandat na čelu poljske vlade – prvič je bil na tem položaju med letoma 2007 in 2011, drugič pa od leta 2011 do 2014, ko je postal predsednik Evropskega sveta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!