Poplavni val na Hrvaškem: Drava ogroža vasi v Podravini, Mura v Medžimurju

Svet 07. Avg 202320:38 0 komentarjev
Poplave na Hrvaškem
PROFIMEDIA

Na Hrvaškem se po poplavnem valu iz Slovenije še vedno spopadajo z naraslimi rekami. Najbolj kritično je v Medžimurju, kjer poskušajo preprečiti poplavljanje hiš, tudi Drava ogroža hiše v Podravini.

Na severu Hrvaške in v okolici Zagreba se po obilnem deževju in zaradi poplavnega vala iz Slovenije še vedno spopadajo z naraslo Dravo, Muro in Savo.

Razmere so najbolj kritične v Medžimurju, kjer dežurne službe poskušajo preprečiti poplavljanje hiš, Drava pa ogroža vasi v Podravini. Reka Sava je medtem nehala naraščati.

Najbolj kritično je stanje v Murskem Središču in Svetem Martinu ob meji s Slovenijo, potem ko je Mura v nedeljo zvečer znova dosegla rekorden vodostaj, Drava pa je imela velik dotok vode iz Slovenije in Avstrije.

Župan medžimurske županije Matija Posavec je za Hrvatski radio davi izpostavil, da vodostaj Mure pri Murskem središču znaša 543 centimetrov, kar je največ v zgodovini meritev. Dodal je, da je Mura ogrožala okoli deset hiš, a večjih težav doslej niso imeli. Po njegovih besedah je nastala manjša materialna škoda, ki jo bodo hitro sanirali.

Posavec si je danes skupaj z županom Murskega Središča Draženom Srpakom ogledal poplavljeno območje in sporočil, da si še ne morejo popolnoma oddahniti, a lahko lažje zadihajo. Ponovil je, da voda ni prodrla do mestnih središč in da jim je uspelo obvarovati hiše.

Poveljnik civilne zaščite v Murskem Središču Rajko Bogdan je medtem ocenil, da bo vodostaj vode do torka za okoli meter nižji. Voda je po njegovih besedah poplavila eno klet, dve garaži in dve dvorišči ter en ranč.

Razmere so še vedno pod nadzorom tudi na območju koprivniško-križevniške županije. Poveljnik tamkajšnjega gasilskega društva Zvonimir Habijan je za hrvaško nacionalno televizijo HRT davi dejal, da voda ni poplavila naseljenih delov mest in gospodarskih objektov.

Rekorden vodostaj je s 587 centimetri na merilni postaji pri Botovu v regiji Podravina ob meji z Madžarsko že davi dosegla tudi Drava ter ponekod poplavila ceste in polja. Vodostaj reke Drave se je čez dan povzpel na 611 centimetrov.

Poplave na Hrvaškem Poplave na Hrvaškem
PROFIMEDIA
Poplave na Hrvaškem Poplave na Hrvaškem
PROFIMEDIA
Poplave na Hrvaškem Poplave na Hrvaškem
PROFIMEDIA
Poplave na Hrvaškem Poplave na Hrvaškem
PROFIMEDIA
Poplave na Hrvaškem Poplave na Hrvaškem
PROFIMEDIA

V naselju Novačka je reka prestopila nasip, dežurne službe pa hiše poskušajo zavarovati z vrečami s peskom, piše lokalni portal Glas Podravine. Ogroženo je tudi naselje Gabajeva Greda v neposredni bližini Drave, a voda še ni prestopila nasipa.

Portal še poroča, da je Drava preplavila tudi jezero Šoderica blizu krajev Botovo in Drnje. Voda je poplavila kamp ob jezeru, začela pa se je podirati tudi ena od hiš.

Zaradi poplavljanja Drave je za tovorna vozila že od jutra zaprt mejni prehod Zavrč, preusmerjajo pa jih na mejna prehoda Gruškovje in Središče ob Dravi, so sporočili iz Hrvatskega avtokluba.

Reka Sava, ki je v nedeljo zvečer na merilni postaji Rugvica dosegla 950 centimetrov, je medtem nehala naraščati. Upadati naj bi po napovedih podjetja Hrvatske vode začela že danes.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!