Tanja Fajon v Davosu: “Nobenega opravičila ni za 24 tisoč civilnih žrtev v Gazi”

Svet 17. Jan 202415:59 > 20:59 14 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Zunanja ministrica Tanja Fajon se je na Svetovnem gospodarskem forumu v švicarskem Davosu poudarila nujnost takojšnjega končanja vojne na območju Gaze in zaščite tamkajšnjih civilistov. "Nobenega opravičila ni za 24.000 civilnih žrtev v Gazi, od tega 9000 otrok. To je nesprejemljivo," je dejala.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je danes na Svetovnem gospodarskem forumu (WEF) v švicarskem Davosu poudarila nujnost takojšnjega končanja vojne na območju Gaze in zaščite tamkajšnjih civilistov.

Ob tem se je zavzela za dostavo humanitarne pomoči v enklavo in pozvala k dogovoru o mirovnem načrtu za rešitev dveh držav, so sporočili z MZEZ.

“Nobenega opravičila ni za 24.000 civilnih žrtev v Gazi, od tega 9000 otrok. To je nesprejemljivo,” je dejala Fajon in poudarila, da je skrajni čas, da mednarodna skupnost ustavi pobijanje in trpljenje prebivalcev Gaze, saj da druge priložnosti ne bo.

Dodala je, da Ljubljana podrobno spremlja tožbo Južne Afrike proti Izraelu na Meddržavnem sodišču (ICJ) zaradi domnevnih kršitev konvencije o genocidu. “O morebitni intervenciji se bomo odločili, ko bo na podlagi pravnih argumentov na voljo več informacij,” je pojasnila.

Na 54. zasedanju WEF se je Fajon sicer udeležila panela o preprečevanju in širjenju konfliktov ter panela o prihodnosti Zahodnega Balkana. Ob robu srečanja se je sestala z zunanjimi ministri Etiopije, Jemna, Iraka, Irana in Savdske Arabije ter s kolegico iz Ekvadorja.

Z vsakim izmed njih je med drugim spregovorila o aktualnih izzivih v njihovih državah, poudarila pa je tudi priložnosti za krepitev dvostranskih odnosov. Izpostavila je še zavezanost Slovenije pozivom k spoštovanju mednarodnega prava, mednarodnega humanitarnega prava in človekovih pravic.

Poleg tega se je ministrica sestala tudi z evropskim komisarjem za podnebno ukrepanje Wopkejem Hoekstro, s katerim sta se strinjala, da prihodnost planeta ne sme biti prepuščena naključju. Ob tem je komisarju predstavila prednostno področje Slovenije kot nestalne članice Varnostnega sveta ZN, ki glasi “podnebje, mir in varnost”.

Na povabilo ustanovitelja WEF Klausa Schwaba se je Fajon udeležila delovne večerje z voditelji držav, so sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve (MZEZ).

“Popolna konfrontacija na izraelsko-libanonski meji bi bila totalna katastrofa”

Od začetka vojne v Gazi so se razmere na izraelsko-libanonski meji – kjer si izraelske sile skoraj vsakodnevno izmenjujejo ogenj z libanonskimi oboroženimi skupinami, zlasti proiranskim šiitskim gibanjem Hezbolah – močno zaostrile. Posledično se je tudi okrepila bojazen pred morebitno širitvijo konflikta na širšo regijo.

Antonio Guterres
Foto: REUTERS/Denis Balibouse

Po mnenju generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa se je to že zgodilo. “Razširitev, ki je že v teku, nevarnost popolne konfrontacije v Libanonu bi bila totalna katastrofa. Temu se moramo za vsako ceno izogniti,” je poudaril prvi mož ZN in opozoril tudi na napade jemenskih hutijevcev na ladje v Rdečem morju.

Da je verjetnost izbruha vojne ob izraelsko-libanonski meji veliko večja, kot je v preteklosti, je danes med obiskom na severu Izraela dejal tudi načelnik generalštaba izraelske vojske Herzi Halevi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Ne vem, kdaj bo vojna na severu, lahko pa vam povem, da je verjetnost, da se bo zgodila v prihodnjih mesecih, veliko večja, kot je bila v preteklosti,” je dejal Halevi.

Po njegovih besedah trenutne razmere na palestinskih ozemljih kažejo na to, da je rešitev dveh držav edini način za dosego trajnega miru v regiji. “To je edini način, da ustavimo trpljenje in preprečimo širjenje,” je dejal. Ob tem je opozoril tudi na kršitve mednarodnega prava v vojni v Ukrajini in med spopadi v Sudanu.

“Od ruske invazije na Ukrajino do Sudana in nedavno Gaze strani v konfliktu ignorirajo mednarodno pravo, teptajo ženevske konvencije in celo kršijo Ustanovno listino ZN,” je izpostavil in pozval k pravičnemu miru v skladu z mednarodnim pravom tako v Gazi kot Ukrajini.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje