ZDA bodo jemenske hutijevce znova uvrstile na seznam terorističnih skupin

Svet 17. Jan 202408:17 > 18:52 6 komentarjev
hutijevski uporniki
Hutijevski uporniki (Foto: Khaled Abdullah/REUTERS)

Vlada ameriškega predsednika Joeja Bidna bo jemenske hutijevce v kratkem ponovno uvrstila na seznam terorističnih skupin, je potrdila Bela hiša. Vrnitev na seznam globalnih terorističnih skupin je logična posledica napadov na ladje v Rdečem morju. Hutijevci so v odzivu na odločitev ZDA napovedali nadaljevanje napadov na ladje v podporo Palestincem

“V preteklih mesecih so jemenski hutijevci izvedli številne napade na vojaške sile ZDA in mednarodna pomorska plovila v Rdečem morju in Adenskem zalivu. Ti napadi so šolska definicija terorizma. Ogrožajo ameriško osebje, civilne pomorščake in naše partnerje, ogrožajo svetovno trgovino in svobodo plovbe,” je danes sporočil svetovalec za nacionalno varnost ZDA Jake Sullivan.

“Uvrstitev na teroristični seznam je pomembno sredstvo za preprečevanje financiranja terorizma hutijevcev in nadaljnje omejevanje njihovega dostopa do finančnih trgov. Če bodo prenehali napade v Rdečem morju in Adenskem zalivu, bodo ZDA takoj ponovno ocenile to uvrstitev na seznam, je dodal Sullivan in zagotovil, da bodo ukrepi takšni, da ne bodo prizadeli nedolžnih prebivalcev Jemna.

Pošiljke hrane zdravil in goriva v jemenska pristanišča so izvzete iz sankcij. Državni sekretar Antony Blinken je v svoji izjavi dodal, da bodo ZDA zagotovile nadaljevanje dostave humanitarne pomoči v Jemen.

Hutijevci so v odzivu na odločitev ZDA napovedali nadaljevanje napadov na ladje v podporo Palestincem. Ob tem so poudarili, da se bodo odzvali tudi na morebitne nove napade ZDA ali Velike Britanije na Jemen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

ZDA so skupino, ki jo podpira Iran, januarja 2021 uvrstile na seznam terorističnih organizacij. Ta poteza je takrat naletela na zaskrbljenost humanitarnih organizacij, ki so se bale, da bodo omejitve, ki spremljajo takšno uvrstitev, onemogočile zagotavljanje pomoči obubožanim jemenskim civilistom.

Joe Biden
Ameriški predsednik Joe Biden (Foto: Elizabeth Frantz/REUTERS)

Ameriški predsednik Joe Biden je kmalu po nastopu mandata hutijevce umaknil s terorističnega seznama v okviru diplomatskih prizadevanj za končanje državljanske vojne v Jemnu.

Vnovična opredelitev jemenskih upornikov kot teroristov sledi hutijevskim napadom na mednarodni pomorski promet v Rdečem morju. Na napade in ugrabitve posadk, ki jih hutijevci izvajajo v solidarnosti s Palestinci v Gazi, so se ZDA odzvale z letalskimi napadi na položaje hutijevcev v Jemnu. Na območjih pod nadzorom hutijevcev živi večina Jemencev, ki so zadnjih deset let žrtve državljanske vojne.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje