Poročilo o zabavah na Downing Streetu z ostro kritiko političnega vodstva

Koronavirus 25. Maj 202213:44 0 komentarjev
Profimedia

Britanski politični voditelji in najvišji državni uradniki morajo nositi odgovornost za kulturo, ki je vodila v izvedbo številnih zabav na Downing Streetu v času, ko so ukrepi za preprečevanje koronavirusa to prepovedovala, izhaja iz javnega poročila o spornih dogodkih, ki je bilo danes objavljeno v celoti.

“Številni izmed teh dogodkov se ne bi bili smeli zgoditi,” ugotavlja poročilo, ki ga je pripravila visoka javna uradnica Sue Gray. “Višje vodstvo, tako politično kot uradniško, mora nositi odgovornost za to kulturo,” dodaja.

Dogodkov, ki jih je preiskovala, so se namreč udeleževali vodilni člani vlade, in sodelavci so po njenih besedah sklepali, da je tudi njihova udeležba dovoljena. “Javnost ima pravico na takih krajih pričakovati najvišje standarde obnašanja in kar se je zgodilo, očitno tega ne dosega,” je zapisala v poročilu, ki ga povzema britanski BBC.

Sue Gray je prvo različico poročila o spornih zabavah, ki so se na sedežu britanske vlade odvijale v času strogih omejitev javnega življenja, objavila že januarja, objavo celotnega besedila pa zadržala, saj je policija najavila lastno preiskavo dogajanja.

Ta je sedaj končana in policija je 83 ljudem izdala vsega skupaj 123 glob – tudi premierju Borisu Johnsonu. A ker na dan prihajajo novi dokazi o še več spornih dogodkih, se je policija znašla pod pritiskom, naj preiskavo znova odpre.

V ponedeljek so tako denimo na dan prišle fotografije iz novembra 2020, ko je bilo v Veliki Britaniji prepovedano javno zbiranje, na katerih se premier ob hrani in pijači druži z več ljudmi in ne upošteva omejitev, ki so veljale takrat.

Johnson se je zaradi izrečene globe in zabav znašel pod velikim pritiskom javnosti, pa tudi znotraj vrst lastne stranke. Za ravnanje se je že opravičil, pozive k odstopu pa zavrača. Danes bo o objavljenem poročilu znova spregovoril v parlamentu, kot verjetna se omenja tudi njegova novinarska konferenca, medtem ko ga zvečer čaka srečanja s skupino poslancev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!