Italijo streslo več kot 50 sunkov, silovit potres čutili tudi v Sloveniji

Svet 09. Nov 202207:14 > 13:33 1 komentar
potres italija
Vigili del Fuoco/Marco Ferraglioni/Twitter

Nekaj minut po sedmi uri so se v Italiji zatresla tla. Žarišče potresa z magnitudo 5,7 je bilo v morju, 30 kilometrov severno od Senigallie. O večji škodi za zdaj ne poročajo. V nekaterih stavbah so nastale razpoke, ponekod odpadajo opeke. V Anconi so preventivno ustavili železniški promet in odpovedali pouk. Potres so čutili tudi številni prebivalci zahodne in osrednje Slovenije. Intenziteta potresa v Sloveniji ni presegla četrte stopnje.

Evropsko-mediteranski seizmološki center (EMSC) poroča, da se je potres zgodil 30 kilometrov severno od Senigallie. Žarišče potresa je bilo v morju. Po njegovih podatkih je imel potres magnitudo 5,7 in se je zgodil na globini desetih kilometrov.

Italijo je do 11. ure streslo 51 sunkov. Najmočnejša sta se zgodila ob 7.07 in 7.12, zadnji je imel magnitudo 4,0. Popotresni sunki so imeli magnitudo med 2,4 in 4,0, piše italijanska tiskovna agencija Ansa. EMSC pa je ob 13.21 poročal o novem sunku z magnitudo 4,0.

Italijanski gasilci so sporočili, da za zdaj niso prejeli prošenj za pomoč.

Glede na pričevanja na spletni strani EMSC so potres čutili v večjem delu Italije, tako v Rimu kot na severu države. Da so čutili tresenje tal, pa poročajo tudi prebivalci Slovenije, Hrvaške, Vatikana, avstrijske Koroške ter Bosne in Hercegovine. Potres se je čutil na območju, velikem več kot 300 kilometrov, kjer živi 16 milijonov ljudi, piše EMSC.

Razpoke v stenah, odpadajoč omet, poškodovani tiri

Ob potresu so se prebivalci zatekli na ulice, počutijo se prestrašeno, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Ponekod poročajo o razpokah v zgradbah, padajočih opekah in dvigalih, ki so obstala. Nekaj stavb so iz previdnosti evakuirali. V bližini Ancone so preventivno ustavili železniški promet, saj bi lahko bili poškodovani nekateri tiri. Župan mesta Ancona, glavnega mesta pokrajine Marke, Marco Ferraglioni, je za danes preventivno odpovedal ves pouk, od vrtcev do srednjih in višjih šol.

Na slikah je videti poškodovano železniško postajo.

“Ulične svetilke so se majale, vse se je treslo. Občutek je bil grozen, prebivalce je potres pregnal na ulice,” je za Anso povedal prebivalec Fana.  V tem mestu je bilo poškodovanih več zgradb.

Razpoke je videti tudi na stenah bolnišnice.

Italijanski gasilci so iz zraka pregledali poslopje zasebne klinike, ki so jo preventivno evakuirali.

V Anconi so se prevrnili tudi številni izdelki na trgovskih policah, na posnetku je videti številne razbite steklenice vina.

Iz urada premierke Giorgie Meloni so sporočili, da so v nenehnem stiku s civilno zaščito in vodjo regije.

Potres čutili prebivalci zahodne in osrednje Slovenije

V Sloveniji so potres čutili številni prebivalci zahodne in osrednje Slovenije. Na agenciji za okolje (Arso) ocenjujejo, da intenziteta potresa v Sloveniji ni presegla četrte stopnje po evropski potresni lestvici. Na zemljevidu je prikazano, v katerih občinah je potres čutilo največ ljudi.

potres italija
Arso

Kmalu po potresu, ki se je zgodil nedaleč od obale, so pristojni opozorili na možnost cunamija. A so kmalu možnost, da bi do cunamija dejansko prišlo, izključili.

Najsmrtonosnejši potres, ki se je v zadnjih letih zgodil v okolici italijanske Fane, je bil 6. aprila 2009. Potres z magnitudo 6,3 je terjal 309 smrtnih žrtev. V potresu 24. avgusta 2016, ki je imel magnitudo 6,2, je umrlo 299 ljudi. Potres 29. junija 1919 z magnitudo 6,3 pa je vzel življenje 100 ljudem.

Kaj narediti v primeru potresa?

Ker močnim potresom pogosto sledijo tudi popotresni sunki, je EMSC prebivalce spomnil tudi, kako naj ravnajo, če se stresejo tla. Vsi, ki so v času potresa zunaj, naj poiščejo zavetje in pri tem ostanejo stran od oken. Tisti, ki so med potresom v hiši ali stanovanju, pa naj ostanejo v njem in ne uporabljajo stopnic ali dvigal. Zaščito naj poiščejo pod masivnimi mizami, klopmi in med podboji vrat. Odmaknejo naj se od vsega, kar bi se lahko podrlo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje