Povezovanje evropske skrajne desnice: v Varšavi jim še ni uspelo, a jim lahko

Svet 04. Dec 202120:11 > 05. Dec 2021 07:35 0 komentarjev
Marine le Pen, Viktor Orbán
PROFIMEDIA

Voditelji evropskih skrajno desnih in nacionalističnih strank so danes v Varšavi razpravljali o oblikovanju novega zavezništva, ki pa ga zaenkrat še niso formalizirali. Pogovori, v katerih je sodelovalo 14 strank, bi lahko vodili do ustanovitve druge največje politične skupine v Evropskem parlamentu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Danes so se voditelji strank osredotočili na skupno glasovanje v Evropskem parlamentu, ko so na dnevnem redu vprašanja, ki zadevajo suverenost držav članic EU in priseljevanje. Ni pa jim še uspelo skleniti dogovora o formalnem zavezništvu, poroča AFP.

Pogovore je vodil predsednik poljske vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) Jaroslaw Kaczynski. Med drugim sta se jih udeležila tudi madžarski premier Viktor Orban in francoska desničarska političarka Marine Le Pen, čeprav uradnega seznama sodelujočih organizatorji niso razkrili.

Evropska desnica
Marine le Pen/TWITTER

Le Penova, kandidatka na francoskih predsedniških volitvah v prihodnjem aprilu, je srečanje pred začetkom označila za “pomemben korak”, a dodala, da danes še ne pričakuje dokončnih odločitev. “Lahko smo optimistični glede zagona te nove politične sile v prihodnjih mesecih,” je dejala novinarjem.

Tudi po srečanju je ocenila, da je bil dosežen velik napredek, ki ji daje optimizem za prihodnost. Kot je dejala, upa, da jim bo sčasoma v Evropskem parlamentu uspelo oblikovati eno samo skupino, saj je ta zdaj – ob prihodu nove nemške koalicije, ki si je federalizem zadala za eno svojih prioritet in bo zagotovo povečevala migracijski pritisk – še posebej nujna.

Salvinija ni bilo

V Varšavi pa danes ni bilo voditelja italijanske Lige Mattea Salvinija, ki je julija sicer podpisal deklaracijo o ustanavljanju “velikega zavezništva” v Evropskem parlamentu, a je pred tokratnim srečanjem sporočil, da je za ta korak “potreben pravi čas in morata biti presežena egoizem in strah, tako med strankami kot narodi”.

MATTEO SALVINI
Salvini

Po napovedih političnih analitikov so skušali udeleženci pogovorov danes predvsem preseči nekatere razlike, med drugim glede odnosov z Rusijo, splava in pravic skupnosti LGBTQ. Družila naj bi jih zlasti ideja vrnitve h koreninam Evropske unije. Zlasti Poljska in Madžarska v zadnjih letih EU očitata poskuse zmanjševanja suverenosti držav članic.

Sami so v skupni izjavi po srečanju ponovili, da zavračajo “Evropo, ki ji vlada samooklicana elita”, in da “imajo polno demokratično legitimnost zgolj suverene institucije držav”. Pojasnili so, da so se posvetili tesnejšemu sodelovanju v Evropskem parlamentu, vključno z “organizacijo skupnih sestankov in usklajevanjem glasov pri skupnih vprašanjih, kot sta zaščita suverenosti držav članic in stališče o nezakonitem priseljevanju”. Naslednje srečanje bodo pripravili čez nekaj mesecev v Španiji, so še napovedali.

Orbanova stranka Fidesz je marca izstopila iz Evropske ljudske stranke (EPP), češ da se je ta premaknila preveč v levo. Že pred tem so izstopili tudi iz politične skupine EPP v Evropskem parlamentu. Liga in Nacionalni zbor le Penove sta v Evropskem parlamentu člana skupine Identiteta in demokracija, španski Vox in italijanska stranka Bratje Italije pa delujeta v skupini Evropskih konservativcev in reformistov (ECR).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!