Nove grozote vojne v Gazi: na dvorišču razdejane bolnišnice izkopavajo trupla

Svet 21. Apr 202413:59 > 18:16 1 komentar
Žalovanje svojcev ob izkopanem truplu na dvorišču bolnišnice Naser v Gazi
Žalovanje svojcev ob izkopanem truplu na dvorišču bolnišnice Naser v Gazi (Foto: REUTERS/Ramadan Abed)

Z juga Gaze prihajajo poročila o novi grozoti vojne med Hamasom in Izraelom. V mestu Han Junis so na območju razdejanega bolnišničnega kompleksa Naser odkrili najmanj 50 trupel ljudi, ki so jih ubili in zakopali izraelski vojaki, navaja tamkajšnja civilna zaščita. Izraelska vojska trditve preverja. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je medtem napovedal, da bo Izrael povečal vojaški in politični pritisk na Hamas v želji po osvoboditvi talcev.

Iz mesta Han Junis na jugu Gaze so po umiku izraelske vojske danes poročali o odkritju množičnega grobišča na območju razdejanega bolnišničnega kompleksa Naser. Po navedbah civilne zaščite so zdravstveni delavci na dvorišču bolnišnice odkrili najmanj 50 trupel ljudi, ki so jih ubili in zakopali izraelski vojaki, poroča AFP. Izraelska vojska je sporočila, da preverja poročila.

Tiskovni predstavnik civilne zaščite Mahmud Basal je povedal, da nadaljujejo izkop vseh grobov, da bi podali končno število mrtvih. Zatrdil je še, da so bili nekaterih od ubitih mučeni. Hamas je v ločeni izjavi danes obsodil odkritje “množičnega groba hladnokrvno usmrčenih in pokopanih z vojaškimi buldožerji na dvorišču bolnišnice”.

Sredi februarja so na območju bolnišnice Naser divjali siloviti spopadi, izraelski tanki in oklepna vozila pa so bolnišnico obkolili 26. marca.

Medtem je izraelski premier Benjamin Netanjahu napovedal, da bo Izrael v prihodnjih dneh povečal vojaški in politični pritisk na palestinsko gibanje Hamas, da bi zagotovili izpustitev zajetih talcev v Gazi. “V prihodnjih dneh bomo povečali vojaški in politični pritisk na Hamas, ker je to edini način, da osvobodimo naše talce,” je dejal Netanjahu v video izjavi na predvečer judovskega praznika pashe.

Izkopavanje trupel na dvorišču bolnišnice Naser v Gazi
Izkopavanje trupel na dvorišču bolnišnice Naser v Gazi (Foto: REUTERS/Ramadan Abed)

Hkrati je zagrozil, da bodo Hamasu “zadali nove boleče udarce”, pri čemer podrobnosti ni navedel, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Netanjahu je pod pritiskom domače javnosti, da doseže dogovor o izpustitvi talcev iz rok Hamasa, ki naj bi po napadu na Izrael 7. oktobra lani zadrževal še okoli 130 ljudi.

Izraelska vojska medtem nadaljuje napade na območju Gaze. V zadnjem dnevu je bilo v njih ubitih 48 ljudi, skoraj 80 pa ranjenih. S tem se je skupno število ubitih Palestincev v šestmesečni vojni med Izraelom in Hamasom povzpelo na 34.097, število ranjenih pa na 76.980, je danes sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje v Gazi.

Napeto je tudi na Zahodnem bregu, kjer so prebivalci začeli splošno stavko v znak protesta proti izraelskemu nasilju nad Palestinci v begunskem taborišču v Tulkaremu in na območju Gaze. K stavki je med drugimi pozvalo gibanje Fatah, ki vlada na Zahodnem bregu. Po navedbah očividcev tako zjutraj na ulicah Ramale skorajda ni bilo prometa, trgovine pa so bile zaprte, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Do stavke prihaja po operaciji izraelske vojske v begunskem taborišču Nur Šams v bližini Tulkarema v minulih dneh, pri čemer je bilo po podatkih palestinskega Rdečega polmeseca ubitih najmanj 14 ljudi. Izraelska vojska pa trdi, da je v operaciji, ki jo je začela v četrtek, ubila deset skrajnežev.

Splošna stavka v Hebronu Splošna stavka v Hebronu
Splošna stavka v Hebronu (Foto: REUTERS/Yosri Aljamal)
Splošna stavka v Hebronu Splošna stavka v Hebronu
Splošna stavka v Hebronu (Foto: REUTERS/Mussa Qawasma)
Razdejanje po izraelski raciji v Tulkarmu Razdejanje po izraelski raciji v Tulkarmu
Razdejanje po izraelski raciji v Tulkarmu (Foto: REUTERS/Ammar Awad)
Razdejanje po izraelski raciji v Tulkarmu Razdejanje po izraelski raciji v Tulkarmu
Razdejanje po izraelski raciji v Tulkarmu (Foto: REUTERS/Raneen Sawafta)
Izraelska racija begunskega taborišča v Tulkarmu Izraelska racija begunskega taborišča v Tulkarmu
Izraelska racija begunskega taborišča v Tulkarmu (Foto: REUTERS/Raneen Sawafta)

Z Zahodnega brega tudi danes poročajo o smrtnih žrtvah. Izraelski vojaki so zjutraj pri mestu Hebron na severu ustrelili dva Palestinca, stara 18 in 19 let, je sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje, ki so ga izraelske oblasti pred tem obvestile o smrti dveh moških. Kot je sporočila vojska, sta napadalca skušala zabosti in ustreliti izraelske vojake na kontrolni točki v bližini vasi Beit Einun. Po incidentu so izraelske sile vdrle v Beit Einun in preiskale več domov, je poročala palestinska tiskovna agencija Wafa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje