Pred drugim krogom volitev opozicijski kandidat toži Erdogana

Svet 25. Maj 202314:22 0 komentarjev
Kemal Kilicdaroglu
REUTERS/Cagla Gurdogan

Pred drugim krogom predsedniških volitev v Turčiji je kandidat turške opozicije Kemal Kilicdaroglu proti aktualnemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu vložil tožbo, ker naj bi slednji predvajal videoposnetek, ki opozicijo povezuje s kurdskimi borci. Zahteva odškodnino v višini milijona turških lir, kar je nekaj več kot 46.000 evrov.

“Tožbo smo vložili zaradi lažnega videoposnetka,” je danes sporočil odvetnik predsedniškega kandidata turške opozicije Kemala Kilicdarogluja. V tožbi vodja turške opozicije zahteva odškodnino v višini milijona turških lir oziroma nekaj več kot 46.000 evrov, ki jih bo namenil skladu za izobraževanje otrok padlih turških vojakov.

Aktualni turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je namreč na svojih predvolilnih zborovanjih večkrat predvajal videoposnetek, v katerem se Kilicdarogluja poskuša povezati s poveljnikom Kurdske delavske stranke (PKK), ki je v Turčiji uvrščena na seznam terorističnih organizacij.

Erdogan je sicer ta teden priznal, da je videoposnetek montaža in ne dejanski posnetek kampanje opozicije, na kar je na svojih zborovanjih očitno namigoval. Celik je turškega predsednika obtožil, da je s tem kršil “etične norme”. “Kako je lahko oseba, ki sedi na predsedniškem mestu, tako nepoštena,” pa se je vprašal Kilicdaroglu.

Erdogan in Kilicdaroglu se bosta 28. maja pomerila v drugem krogu turških predsedniških volitev, v katerega kot favorit vstopa aktualni predsednik.

V prvem krogu 14. maja je Erdogan zmagal z 49,52 odstotka glasov, medtem ko je vodja opozicije in Republikanske ljudske stranke (CHP) Kilicdaroglu prejel 44,88 odstotka podpore.

Na parlamentarnih volitvah, ki so potekale skupaj s predsedniškimi, pa je razmeroma prepričljivo slavilo zavezništvo pod vodstvom Erdoganove Stranke za pravičnost in razvoj (AKP).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!