Premier Golob ocenil, da lahko Slovenija pripomore k iskanju miru v Ukrajini

Slovenija 12. Jul 202315:52 14 komentarjev
Robert Golob
Foto: Yves Herman/REUTERS

Premier Robert Golob je v izjavi ob koncu dvodnevnega zasedanja voditeljev Nata komentiral, da lahko Slovenija bolj kot pri varnostnih jamstvih za Ukrajino, ki naj bi jih zagotovile članice skupine G7, pripomore k iskanju miru. Poudaril je, da je mir pogoj tudi za izvajanje teh jamstev.

“Mislim, da je v tem trenutku najpomembneje narediti vse, kar je v naši moči, da pridemo do pravičnega in trajnega miru. In Slovenija bo kot bodoča članica Varnostnega sveta Združenih narodov naredila vse, kar je v naši moči, da pridemo do tega miru čim prej,” je po koncu dvodnevnega zasedanja voditeljev Nata povedal premier Robert Golob.

Tudi varnostna jamstva za Ukrajino, glede katerih so bile članice G7 danes po premierjevih besedah enotne, namreč lahko začnejo veljati šele, ko bo mir v državi. “Slovenija lahko malo pripomore pri jamstvih, mogoče bo lahko več pripomogla pri iskanju miru,” je poudaril. Dodal je, da bo o morebitni pridružitvi Slovenije dogovoru skupine G7 odločal državni zbor.

“Zagotovo bomo tudi to vprašanje odprli na odboru za zunanjo politiko in če se bo odbor odločil za podporo, bomo seveda to potem tudi izpolnili,” je povedal po ustanovnem zasedanju Sveta Nato-Ukrajina. To zasedanje je premier označil za zgodovinsko, saj predstavlja prvi korak približevanja Ukrajine zvezi Nato. “Danes je predsednik [Volodimir] Zelenski kot enakopraven član sedel za mizo s predstavniki članic Nata. Mislim, da je to najboljši dokaz tega, kako močna je podpora vseh članic Nata prizadevanjem Ukrajine v njenem pravičnem boju proti agresorju in njenem pravičnem boju za dosego miru.”

NATO
Foto: Doug Mills/via REUTERS

Glede torkovih kritik ukrajinskega predsednika na račun neodločnosti držav članic, ki so sicer Ukrajini zagotovile, da bo postala članica, a je niso povabile v Nato, je Golob dejal, da so bila ta “navidezna nesoglasja odpravljena”.

Ukrajinski boj proti agresorju bo še naprej podpirala tudi Slovenija, pri čemer je premier izpostavil predvsem opremo za civilne namene, kot so medicinski pripomočki in razminiranje. “V zadnjem času poskušamo pomagati predvsem na področjih tako imenovane dvojne uporabe,” je pojasnil. Pri tem je poleg razminiranja omenil tudi brezpilotne letalnike.

V Vilni sta bila tudi zunanja ministrica Tanja Fajon in obrambni minister Marjan Šarec, ki je v nagovoru na neformalnem zasedanju Severnoatlantskega sveta na ravni ministrov za obrambo izrazil zadovoljstvo nad potrditvijo zgodovinskega paketa obrambnih načrtov za krepitev kolektivne obrambe zavezništva, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. Šarec je zagotovil, da bo Slovenija z ustreznim prispevkom prevzela svoj delež bremena.

Ob robu zasedanja se je srečal tudi s poveljnikom Nata za transformacijo Phillipom Lavignom, s katerim sta v pogovoru največ pozornosti namenila organizaciji Natovega inovacijskega izziva, ki ga bo Slovenija gostila jeseni skupaj z Zavezniškim poveljstvom za transformacijo. Njegov namen bo spodbuditi razpravo o zagotavljanju najboljših praks za ustrezno odzivanje na krizne situacije.

Tanja Fajon in Marjan Šarec v Vilni
@MZEZ_RS/Twitter

Zunanja ministrica Fajon pa se je udeležila srečanja ženskih voditeljic Leadership Matters, ki ga je gostila posebna predstavnica generalnega sekretarja zveze Nato za ženske, mir in varnost Irene Fellin.

“Potrebujemo več žensk na odgovornih položajih. Me, ki imamo privilegij, da lahko danes soodločamo, moramo to omogočiti tudi drugim ženskam. Mislim še posebej na trpeče, a pogumne ženske v Ukrajini, ki se ne vdajo. Omogočiti jim moramo, da bodo lahko soodločale o prihodnosti povojne Ukrajine,” je poudarila Fajon.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje