Prevzem Twitterja: ZDA skrbijo Muskove povezave z “morilskimi režimi”

Gospodarstvo 10. Nov 202211:27 > 12:07 0 komentarjev
Twitter
Profimedia

Prah se po Muskovem prevzemu Twitterja še ni polegel. Med tem, ko se najbogatejši Zemljan Elon Musk oglaševalcem trudi upravičiti številne nenadne spremembe na platformi, ameriške oblastnike skrbijo njegove povezave s tujimi državami in "morilskimi režimi". Ob Muskovem prevzemu je drugi največji vlagatelj v to družbeno omrežje namreč postal savdski princ Alwaleed bin Talal. Celo ameriški predsednik Joe Biden meni, da je Muskov odnos z drugimi državami vreden pozornosti. Ob vsem tem pa se zaradi sprememb potrjevanja verodostojnosti na Twitterju pojavljajo številni lažni računi slavnih oseb.

Predsednika Združenih držav Amerike (ZDA) Joeja Bidna so novinarji vprašali, ali meni, da novi šef Twitterja Elon Musk ogroža nacionalno varnost ZDA. Vprašali so tudi, ali bi morala ameriška vlada s pomočjo Savdske Arabije raziskati njegov nakup tega družbenega omrežja.

“Mislim, da je sodelovanje in/ali tehničen odnos Elona Muska z drugimi državami vreden pozornosti,” je odgovoril Biden. “S tem ne sugeriram, da dela karkoli napačnega, ampak da je vredno pozornosti,” je dodal po poročanju Guardiana.

Po Muskovem prevzemu Twitterja sta drugi največji vlagatelj v družbo postala savdski princ Alwaleed bin Talal in njegova investicijska družba. Minuli teden sta ameriška senatorja Ron Wyden in Chris Murphy pozvala k “temeljitemu preverjanju” dogovora o Twitterju.

“Glede na zgodovino savdskega režima, ki je zapiral kritike, nameščal vohune Twitterju in brutalno umoril novinarja Washington Posta, mu je treba onemogočiti dostop do informacij o računih na Twitterju, neposrednih sporočil in drugih podatkov, ki bi jih lahko uporabil za identifikacijo političnih nasprotnikov ali za zatiranje kritik kraljeve družine,” je rekel Wyden. Senator je prepričan, da ima država nacionalni varnostni interes pri varovanju podatkov o Američanih pred tujimi “morilskimi režimi”.

Prejšnji mesec je Bela hiša zanikala informacije, da ZDA razpravljajo o sprožitvi nacionalne varnostne revizije nekaterih Muskovih podvigov, vključno s Twitterjem.

Musk je v zadnjem času predlagal rešitve za krizi v Ukrajini in na Tajvanu. Predlagal je, da bi napetosti med Kitajsko in Tajvanom rešili tako, da bi nekaj nadzora nad Tajvanom predali Pekingu. Musk je dejal, da je Kitajska zahtevala zagotovila, da tam ne bo ponudil internetne storitve Starlink podjetja SpaceX. V predlogu mirovnega sporazuma za končanje vojne v Ukrajini pa je Musk predlagal, da Ukrajina trajno odstopi Krim Rusiji. Kasneje je nato sporočil, da SpaceX ne more neomejeno financirati storitev Starlink v Ukrajini. Ameriški politolog Ian Bremmer pa je tvitnil, da mu je Musk povedal, da je govoril z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in Kremljem o Ukrajini. Musk je njegove trditve zanikal.

Modra kljukica, siva kljukica in Muskovo upravičevanje kaotičnega prevzema

Musk med tem poskuša oglaševalce prepričati, da njegov kaotični prevzem družbenega omrežja ne bo škodoval njihovim blagovnim znamkam. V zadnjih dneh je namreč platforma doživela številne spremembe, med najbolj odmevnimi je vprašanje modrih kljukic, ki potrjujejo verodostojnost profilov. V sredo so namreč številni pomembni politiki, mediji in novinarji dobili sive kljukice, ki odslej označujejo, da so njihovi računi verodostojni, poroča Guardian.

V pogovoru z oglaševalci je Musk povedal, da bo modra kljukica izginila. “Ni bila zgolj estetska nočna mora, ampak še en način ustvarjanja dvorazrednega sistema,” je rekel. Priznal je, da uvedba novega sistema povzroča kaos. Uporabnikom Twitterja pa je sporočil, da bi morali pričakovati, da bodo s platformo eksperimentirali in “počeli veliko neumnosti v prihodnjih mesecih”.

“Ohranili bomo vse, kar deluje, in spremenili vse, kar ne,” je dejal.

Twitter
Profimedia

Drugo vprašanje pa je, ali so Muskova pojasnila pomirila oglaševalce. Oglaševanje je namreč največji vir prihodkov za to družbeno omrežje. Toda zaradi nenadnih sprememb ter pomislekov o moderiranju vsebine in sovražnega govora vse več podjetji zmanjšuje proračune za oglaševanje na tem omrežju. Med njimi sta tudi General Motors in General Mills. Musk je za padec prihodkov iz oglaševanja okrivil skupine, ki zagovarjajo državljanske svoboščine, saj so te pozvale podjetja, naj ponovno razmislijo o oglaševanju na Twitterju.

Po množičnem odpuščanju zaposlenih in nato ponovnem zaposlovanju nekaterih odpuščenih je Musk zdaj objavil, da zaposleni ne bodo več delali na daljavo. V elektronskem sporočilu je po pisanju BBC zaposlenim sporočil, da jih bodo v pisarnah pričakovali vsaj 40 ur na teden. Dodal je, da tega sporočila ni mogoče “pocukrati”.

Številni lažni računi slavnih oseb

Številni uporabniki družbenega omrežja Twitter so izkoristili nov sistem preverjanja identitete uporabnikov te platforme in ustvarili lažne račune slavnih oseb. Doslej so morali zvezdniki iz sveta zabave, politiki, novinarji in druge javne osebe potrditi identiteto z dokazi, da so si prislužili značko z modro kljukico, s katero se izkazuje pristnost računa. Po novem modelu pa značko za preverjen račun prejmejo vsi, ki plačajo naročnino v višini osem dolarjev na mesec.

Musk trdi, da je avtentikacija prek plačilnih storitev ter aplikacij tehnoloških velikanov Apple in Google zadostna in da Twitterju samemu ni treba izvajati preverjanja identitete uporabnikov. Pred tem je sicer napovedal zaprtje lažnih računov. Vsakemu, ki bo upravljal profil z imenom nekoga drugega in tega ne bo ustrezno označil, bodo brez opozorila onemogočili delovanje, je dejal.

Ne glede na to se je ob vzpostavitvi novega sistema preverjanja identitete uporabnikov pojavilo veliko lažnih računov. Nemška tiskovna agencija dpa kot primer navaja uporabnika, ki se je pretvarjal, da je košarkarska zvezda LeBron James, in je v sredo tvitnil, da namerava zapustiti košarkarski klub Los Angeles Lakers. Tvit je sprožil precej prahu, preden je bil profil blokiran.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!