Je Musk govoril s Putinom? Po ameriški zakonodaji je to kaznivo dejanje

Svet 12. Okt 202209:48 > 14:20 3 komentarji
Elon Musk
Profimedia

Ameriški milijarder Elon Musk je zanikal navedbe, da je v zadnjih tednih o vojni v Ukrajini govoril z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Po objavi Muskovega predloga mirovnega sporazuma, ki je razjezil ukrajinski vrh, je namreč ameriški politolog Ian Bremmer zatrdil, da je Musk z ruskim predsednikom govoril prejšnji mesec.

Milijarder Elon Musk je zanikal, da je v zadnjih tednih neposredno govoril z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom o vojni v Ukrajini in svojem predlogu za mirovni načrt. Tako je zanikal tudi trditve, ki jih je v torek podal ameriški politolog Ian Bremmer v pogovoru za CNN. Trdil je namreč, da mu je Musk povedal o svojem pogovoru s Putinom prejšnji mesec.

Musk je na Twitterju zapisal, da s Putinom ni govoril že več kot leto dni. “S Putinom sem govoril samo enkrat, in to pred približno 18 meseci,” je tvitnil. “Tema pogovora je bilo vesolje.”

Bremmer sprva ni želel komentirati svojih besed o pogovoru z Muskom, nato pa je na Twitterju ponovil svojo trditev. “Elon Musk mi je povedal, da je govoril neposredno s Putinom in Kremljem o Ukrajini. Povedal mi je tudi, kakšne meje je postavil Kremelj,” je zapisal Bremmer.

Musk je bil v odgovoru jedrnat: “Nihče ne bi smel zaupati Bremmerju.”

Vprašanja o dialogu so se postavila po Muskovi objavi predloga mirovnega sporazuma med Ukrajino in Rusijo. Vanj je milijarder vključil tudi zahtevo, da Krim formalno postane del Rusije ter da se prebivalcem na polotoku zagotovi nemotena oskrba z vodo. Krim si Rusija sicer ob nepriznavanju mednarodne skupnosti lasti že od leta 2014, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je v izjavah večkrat dejal, da si želi polotok ponovno vrniti pod ukrajinsko upravo.

Zadnja točka Muskovega mirovnega sporazuma predvideva ukrajinsko nevtralnost, zato je ta pričakovano razjezil ukrajinski vrh. Si je pa Musk prislužil pohvalo ruske strani. “Zelo pozitivno je, da nekdo, kot je Elon Musk, išče miren izhod iz te krize. V primerjavi s številnimi poklicnimi diplomati on še vedno išče načine za doseganje miru,” ga je v izjavi pohvalil tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov.

Če se izkaže, da je Musk dejansko govoril s Putinom o vojni v Ukrajini, bi mu lahko grozilo, da izgubi posle z državo. Zakonodaja namreč državljanom ZDA prepoveduje, da bi se brez dovoljenje države, vpletali v zunanje zadev. Loganov zakon je leta 1799 podpisal predsednik John Adams, vendar po njem še nihče ni bil preganjan, piše BBC.

Muskovo tvitanje se odraža tudi na borzi, delnice Tesle izgubljajo vrednost.

Tudi Kremelj je zanikal trditve, da je Musk pred objavo svojega mirovnega načrta za Ukrajino govoril s Putinom. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitri Peskov je povedal, da sta se Musk in Putin slišala pred približno letom in pol po telefonu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje