Pri omikronu ne pomaga niti priporočen koktejl protiteles

Koronavirus 04. Feb 202216:15 0 komentarjev
koktejl protiteles
PROFIMEDIA

Koktajl protiteles REGEN-COV, ki ga je priporočala Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) proti covidu-19, je po najnovejših študijah neučinkovit proti koronavirusni različici omikron, so danes sporočili iz Ženeve. Ugotovitve se nanašajo na kombinacijo zdravil casirivimab in imdevimab.

“Zdi se, da koktajl protiteles kaže premajhno učinkovitost proti omikronu,” je danes dejala strokovnjakinja WHO za zdravljenje covida-19 Janet Diaz. Povedala je, da bodo v februarju prilagodili smernice WHO glede njegove uporabe.

WHO je zdravili prvotno priporočila za dve skupini bolnikov. Prvo sestavljajo tisti, ki so okuženi in še niso resno bolni, vendar so izpostavljeni velikemu tveganju za hospitalizacijo. Med njimi so starejši, necepljeni in tisti z že obstoječimi boleznimi.

Koktajl protiteles so priporočali tudi bolnikom, ki so resno zboleli za covidom-19 in nimajo razvitih protiteles proti novemu koronavirusu.

Hkrati so najnovejše ugotovitve pokazale, da sta dve drugi zdravili, ki jih januarja priporočila WHO, učinkoviti, je dejala Diaz. Gre za zdravilo baricitinib, ki so ga prvotno razvili za zdravljenje revmatoidnega artritisa, in sotrovimab, ki so ga razvili posebej proti covidu-19.

WHO medtem ni priporočila zdravil ruksolitinib in tofacitinib. Študije manjšega obsega doslej niso pokazale nobenih koristi, tofacitinib pa bi lahko povzročil celo hude neželene učinke, je januarja sporočil WHO.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!