Pri zavezniku zloglasnega mafijca našli dragocenosti iz starega Rima

Svet 14. Jun 202416:13 0 komentarjev
Policija v Palermu prijela mafijskega šefa Matteo Messina Denaro.
Carabinieri/Handout via REUTERS

Protimafijski preiskovalci so na Siciliji zasegli več antičnih predmetov. Bili so v lasti trgovca z umetninami, ki je bil blizu pokojnemu Matteu Messini Denaru, šefu mafijske združbe Cosa Nostra.

Na Siciliji so pri trgovcu z umetninami, ki je bil blizu preminulemu šefu Cose Nostre Matteu Messini Denaru, zasegli več antičnih predmetov. Protimafijski preiskovalci so jih zasegli danes na podlagi odredbe sodišča v Trapaniju. Zaseženi predmeti naj bi imeli zgodovinski, umetnostni in arheološki pomen, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Odredba o zasegu se je med drugim nanašala na več poznorimskih amfor in marmorni podstavek z mitološkimi prizori iz helenistično-rimskega obdobja. Zaseženi predmeti veljajo za dragocene in so jih že predali v varstvo sicilijanski službi za spomeniško varstvo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V lasti jih je imel mednarodni trgovec z umetninami, ki je bil blizu lani septembra preminulemu zloglasnemu šefu Cose Nostre Messini Denaru.

Messina Denaro je bil do lanskega prijetja številka ena na italijanskem seznamu najbolj iskanih kriminalcev. Veljal je za naslednika nekdanjih šefov Cose Nostre, Salvatoreja “Tota” Riine in Bernarda Provenzana, ki sta umrla v zaporu v letih 2016 in 2017.

Januarja lani so ga ujeli po 30 letih bega, medtem ko je zapuščal kliniko v Palermu, kjer se je zdravil zaradi raka. Obsojen je bil zaradi vpletenosti v več deset umorov, med drugim v bombne napade Cose Nostre leta 1992, v katerih so umorili protimafijska tožilca Giovannija Falconeja in Paola Borsellina.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!