Primer turistke iz ZDA: malteški zdravniki s pritožbo zaradi prepovedi splava

Svet 27. Jun 202220:04 1 komentar
Andrea Prudente
PROFIMEDIA

Na Malti je 135 zdravnikov vložilo pritožbo proti prepovedi prekinitve nosečnosti v državi, potem ko je ena od tamkajšnjih bolnišnic ameriški turistki zavrnila izvedbo splava, čeprav bi ta brez pomoči lahko bila življenjsko ogrožena.

V pritožbi, naslovljeni na predsednika malteške vlade, ministra za zdravje in parlamentarnega sekretarja za reforme in enakost, so zdravniki zapisali, da prepoved splava v tej državi ne kriminalizira le žensk, ki za splav zaprosijo, temveč tudi zdravnike, ki zanje poskrbijo.

Podpisniki pritožbe so pozvali k odpravi člena kazenskega zakonika, ki zdravnike, ki opravijo splav, kaznuje z zaporno kaznijo do štirih let in jim dosmrtno prepoveduje opravljanje poklica. Prav tako so opozorili, da zakonodaja zdravnikom “onemogoča, da bi zagotovili takojšnjo in pravočasno oskrbo, takšno odlašanje pa ogroža življenje in zdravje nosečnic” ter ni v skladu z mednarodnimi standardi oziroma pomeni kršitev temeljnih človekovih pravic.

Malta je namreč edina država v EU, kjer je v veljavi popolna prepoved splava. Ženske, ki na Malti opravijo splav, so lahko obsojene tudi na tri leta zaporne kazni.

Ameriška turistka Andrea Prudente je bila med dopustom na Malti sprejeta v bolnišnico, potem ko je v 16. tednu nosečnosti doživela močno krvavitev. Ker pa je plodu še vedno bilo srce, zdravniki niso hoteli posredovati, je prejšnji teden povedal njen partner Jay Weeldreyer. Pomoč so ji odtegnili, kljub temu da ji je odtekla voda in da je ultrazvok pokazal, da se je posteljica delno ločila od maternice.

Par so na koncu zaradi strahu pred potencialno smrtno nevarno sepso, prepeljali v Španijo, kjer je Prudente prejela ustrezno bolnišnično oskrbo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje