Američanki na Malti zavrnili splav, ki bi ji rešil življenje

Svet 23. Jun 202208:06 2 komentarja
Andrea Prudente in Jay Weeldreyer
Andrea Prudente

Andrea in Jay sta par iz ZDA, ki se je odločil svoje počitnice preživeti na Malti. Andrea je v 16. tednu nosečnosti začela izgubljati kri, zdravniki so ji povedali, da otrok ne bo preživel, a splav je v tej otoški državi prepovedan. Zdravniki lahko intervenirajo le, ko ne slišijo več srčnega utripa oziroma če mama razvije sepso.

38-letna Andrea Prudente in 45-letni Jay Weeldreyer si nista nikoli predstavljala, da bosta kdaj v takšni situaciji. Par iz ZDA je prišel na Malto na počitnice, Andrea v 16. tednu nosečnosti. Začela je izgubljati kri, zdravniki pa so ji povedali, da je placenta delno odstopila in da otrok ne bo preživel. A ker še vedno zaznavajo srčni utrip, to na Malti pomeni, da zdravniki ne morejo končati nosečnosti. To namreč prepoveduje zakonodaja.

S parom, ki zadnji teden čaka v bolnišnični sobi, se je pogovarjal BBC. “Sediva tukaj, in kakor razumeva, bo bolnišnica ukrepala, če se porod začne. Če se otrokovo srce ustavi, bodo pomagali. V nasprotnem primeru ne bodo naredili nič,” je Jay povedal novinarki.

“Zaradi krvavitve in ločitve posteljice od maternice, zaradi pretrgane membrane in otrokovo popkovine, ki štrli skozi Andrein maternični vrat, je izpostavljena zelo visokemu tveganju za okužbo. Vse to bi lahko preprečili,” opisuje. “Otrok ne more preživeti, tega ni mogoče spremeniti. Želela sva si jo, še vedno si jo želiva, rada jo imava, želiva si, da bi preživela, a ne bo. Ne samo, da sva v položaju, ko izgubljava hčerko, ki sva si jo želela – bolnišnica podaljšuje tudi Andreino izpostavljenost tveganju,” je dodal.

Njuno edino upanje je evakuacija v drugo državo. Andreina najboljša prijateljica je na Facebooku sporočila, da jo poskušajo evakuirati v Združeno kraljestvo ali Španijo, a da še urejajo stvari z zavarovalnico.

Na Malti imajo, kar se tiče splava, najstrožjo zakonodajo v EU. Prekinitev nosečnosti je nezakonita, tudi če fetus nima možnosti preživetja. To je zakon, proti kateremu se dr. Lara Dimitrijević, odvetnica in predsednica Fundacije za ženske pravice, bori že leta. “Ženske tu le redko spregovorijo. Splošna praksa je, da zdravniki počakajo, da telo fetus izloči samo. Če pacientka postane zelo bolna in razvije sepso, se vmešajo in poskušajo rešiti njeno življenje,” je orisala.

Kot je povedala Dimitrijević, vsako leto vidijo dva ali tri takšne primere, a zdaj, ko je Andrea delila svojo zgodbo na družbenih medijih, vedno več žensk deli svojo zgodbo. Odvetnica in borka za ženske pravice je poudarila še, da se zakon mora spremeniti, saj ne gre le za zdravstveno tveganje za ženske, temveč tudi za psihološko travmo zanje in njihove družine.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje