Pripadnik misije Eufor na slovesnosti ob neustavnem prazniku, sledi preiskava

Svet 12. Jan 202414:15 0 komentarjev
Foto: Občina Milići

V Republiki Srbski so pred dnevi ponovno obeležili dan te entitete Bosne in Hercegovine, praznik vsako leto dviga veliko prahu, saj je ustavno sodišče BiH že pred leti odločilo, da je praznik v nasprotju tako z ustavo BiH kot z ustavo Republike Srbske. Zdaj je del javnosti razburila še fotografija vojaka Evropske unije v BiH Eufor, ki se je udeležil slovesnosti v kraju Milići, v rokah pa je držal prižgano svečo. Po besedah poveljnika misije Eufor bodo primer preiskali in ukrepali po internih pravilih.

Del javnosti v Bosni in Hercegovini je v minulih dneh razburila fotografija pripadnika misije Evropske unije v BiH Eufor na slovesnosti ob praznovanju neustavnega dneva Republike Srbske v kraju Milići.

Državni minister za obrambo Zukan Helez je za sarajevski portal Klix v četrtek sporočil, da bo Eufor preiskal primer.

Iz občine Milići so v sredo poslali sporočilo za javnost o praznovanju dneva Republike Srbske 9. januarja, ki ga je ustavno sodišče BiH razglasilo za neustavnega. Na eni od fotografij, ki so spremljale sporočilo, je bil tudi pripadnik Euforja, v rokah pa je držal prižgano svečo.

Iz Euforja so za mrežo Radio Slobodna Evropa v četrtek sporočili, da je vojak s fotografije del Euforjeve ekipe za zvezo in opazovanje z lokalno skupnostjo. “Ena od rednih nalog članov te ekipe je opazovanje lokalnih dogodkov z namenom ozaveščanja o potrebah in skrbeh ljudi. Član naše ekipe se je udeležil te slovesnosti, da bi jo opazoval,” so dodali.

Obrambni minister BiH Helez je za Klix v četrtek pojasnil, da mu je poveljnik misije Eufor, generalmajor Helmut Habermayer, dejal, da bodo preiskali primer in ukrepali po lastnih pravilih.

Identiteta vojaka še ni znana, prav tako ne, iz katere države prihaja.

Oblasti v Banjaluki vztrajajo pri praznovanju 9. januarja, čeprav je ustavno sodišče BiH ta dan, s katerim obeležujejo obletnico ustanovitve srbske entitete, razglasilo za neustavnega, ker diskriminira pripadnike ostalih dveh konstitutivnih narodov, Bošnjakov in Hrvatov.

Na ta dan leta 1992 je namreč tedanja skupščina srbskega naroda v BiH sprejela deklaracijo o razglasitvi Republike srbskega naroda BiH kot samostojne entitete v okviru BiH, s ciljem združitve z Jugoslavijo. Predstavniki Bošnjakov in Hrvatov pri sprejemanju deklaracije niso sodelovali, zanje pa pomeni 9. januar začetek vojne in genocida v BiH ter etničnega čiščenja nesrbskega prebivalstva na ozemlju Republike Srbske.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!