Protesti v Iranu: Na shodu po smrti študentke policija streljala v protestnike

Svet 06. Nov 202220:23 0 komentarjev
Protesti v Teheranu, Iran
Protesti v Teheranu (West Asia News Agency/ via REUTERS)

Iranske protestnike je razburila smrt dekleta iz province Kurdistan, ki naj bi jo policisti na protestih večkrat udarili v glavo. Njena smrt v marsičem spominja na smrt Mahse Amini, ki je sprožila množični upor po državi. V domačem mestu umrlega dekleta so danes potekali protesti, varnostne sile pa naj bi na protestnike streljale.

V mestu Marivan v provinci Kurdistan so po poročanju organizacije za človekove pravice Hengaw varnostne sile danes streljale na protestnike in pri tem ranile 35 ljudi. Iranske varnostne sile streljanja niso komentirale.

V tem mestu namreč že od jutra potekajo množični protesti po smrti kurdske študentke Nasrin Ghadri, ki je bila doma prav iz Marivana. Ghadri naj bi po navedbah Hengawa umrla po tem, ko so jo iranski policisti na protestih v Teheranu večkrat udarili v glavo. Po poročanju tiskovne agencije Reuters je iranski tožilec dejal, da je študentka imela težave s srcem in da je za njeno smrt kriva zastrupitev.

Organizacija Hengaw pa je poročala še, da so morali Ghadri pokopati ob zori brez pogrebne slovesnosti. Oblasti naj bi namreč vztrajale, da bi dogodek lahko postal žarišče protestov, na območje pa so poslale okrepitve.

Smrt študentke močno spominja na smrt 22-letne iranske Kurdinje Mahse Amini, ki je sprožila množične proteste po vsej državi. Tudi Amini je po navedbah aktivistov umrla v policijskem pridržanju zaradi udarcev v glavo, prav tako pa je takrat policija vse obtožbe zanikala.

Protestne akcije se nadaljujejo tudi na številnih iranskih univerzah. Organizacija Iran Human Rights (IHR) s sedežem na Norveškem je sporočila, da so študenti na univerzi Šarif v Teheranu danes organizirali sedeče stavke v podporo aretiranim kolegom. Študenti univerze v Babolu na severu Irana pa so odstranili ovire za ločevanje med spoloma, ki so bile po zakonu postavljene v njihovi menzi, je še sporočila IHR.

Proteste že od vsega začetka spremlja grobo posredovanje policije. Po podatkih aktivistov je do sedaj življenje izgubilo 318 protestnikov, med katerimi je tudi 49 mladoletnikov, poroča Reuters.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!